Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da Vinčijeva „Lepa princeza“ – boltonska kasirka Sali?

Ko je, zapravo, naslikao „Lepu princezu“, portret koji se pripisuje Da Vinčiju?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Šon Grinhal ističe da je on tvorac čuvenog portreta koji se pripisuje Da Vinčiju i njime nije prikazana članica kraljevske porodice već devojka koja je 70-ih godina radila u lokalnom kafiću u Boltonu. 

Priča o „Spasiocu sveta“: Kako se danas otkrivaju davno izgubljena remek-dela?

La Bella Principessa predstavlja mladu ženu svetle kosei, kako stučnjaci, tvrde radi se o trinaestogodišnjoj Bjanki Sforzi, ćerki milanskog vojvode Ludovika Sforze, koja je trebalo da se uda za komandanta Sforcinog utvrđenja (zbog toga se ova slika naziva još i “Portretom mlade verenice.”). Mlada devojka je ona preminula nekoliko meseci nakon udaje, verovatno nakon vanmaterične trudnoće, za koju se veruj da je dodala oštrinu njenom izrazu na portretu.

Saznajte i: Da li je Mona Liza zaista Liza del Đokondo?

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Profile_of_a_Young_Fiancee_-_da_Vinci.jpg
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Međutim, u svojoj novoj knjizi, objaljenoj pod nazivom “Priče falsifikatora”, Šon Grinhal tvrdi da je ova slika njegovo delo. On objašnjava da je pri njenoj izradi koristio savete slikara s kraja 15. veka, kao i da su platno i poklopac iz viktorijanske škole doprineli autentičnosti ovog falsifikata. 

Grinhal kaže da je slika nastala 1987. godine, kada je radio u lokalnom baru Co-op, i da je portret slikao koristeći kao model lik devojke Sali, koja je radila na kasi. 

Otkrijte i: Deo ljudskog tela koji Leonardo nije uspevao da skicira

Ova slika je polemiku prvi put izazvala 1998. godine, kada ju je aukcijska kuća "Kristi" ponudila za prodaju kao delo nastalo na tlu Nemačke početkom 19. veka, a potom i 2010. godine, kada je istoričar umetnosti Martin Kemp u knjizi La Bella Principessa. The Profile Portrait of a Milanese Woman – The Story of the New Masterpiece by Leonardo da Vinci izneo pretpostavku da je reč o još jednom izgubljenom delu Leonarda da Vinčija.

Skriveni brojevi i slova u oku Mona Lize

Međutim, dvogodišnja analiza u jednoj pariskoj laboratoriji pokazala je da je ova slika stara najmanje 250 godina, rekao je za The Sunday Times osnivač „Lumije tehnolodžija“ Paskal Kote.

U međuvremenu, Grinhal se nalazi u zatvoru nakon što je priznao da je prodavao falsifikovana umetnička dela. 

Misterija platna: Izgubljene slike pronađene ispod čuvenih dela

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka