Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najlepših knjižara na svetu

National Geographic sastavio je listu najprijatnijih, najudobnijih i najlepših prodavnica knjiga na svetu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Knjižara „Knjige Atlantide na Santoriniju

  Izvor: Profimedia/Shutterstock


Foto: Profimedia

Grupa prijatelja iz Engleske, Kipra i Sjedinjenih Američkih Država je došla na ideju da osnuje ovu knjižaru na grčkom ostrvu, a ona je vremenom postala pravi simbol područja na kom se nalazi. Prelepa i popularna knjižara bila je domaćin mnogih književnih večeri, javnih čitanja, kao i festivala filma i hrane. 

Kafe-knjižara Cafebreira el Pendulo u Meksiko Sitiju

Ova prelepa prodavnica knjiga je veoma prostrana, a krase je viseće police i upečatljivo klatno koje visi s plafona. U njeoj se mogu pronaći pretežno izdanja španskih i engleskih izdavača. 

Kanadska knjižara „Knjige Manroovihu Viktoriji

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Alis Manro je 1963. godine, tačno 50 godina pre nego što je osvojila Nobelovu nagradu, otvordila knjižaru sa svojim suprugom Džimom. Manroovi su knjižaru otvorili na mestu gde se nekada nalazila banka, a ukrasili su je predivnim tkaninama i jednostavnim bojama.

„Ateneov veliki sjaj, knjižara u Buenos Ajresu

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto:Profimedia

Argentinska knjižara je čuvena po tome što se u njoj održavaju umetnički performansi i igraju pozorišni komadi, na šta ukazuju i zanimljiva arhitektonska rešenja. Nakon što zakoračite u ovu prodavnicu knjiga, osetićete se kao da ste ušli u svet nekog romana francuskog realizma.

„Povelov grad knjigau Portlandu

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Zastava najveće samostalne knjižare na svetu proteže se ispred čitavog jednog bloka u Portlandu. Ova prodavnica knjiga podeljena je u sobe, koje su označene posebnim bojama i čuvaju nove i polovne knjige raspoređene po žanrovima. Ona je do sada organizovala veliki broj večeri posvećenih dečijoj kjniževnosti, druženju književnih klubova i mnogih drugih zanimljivih događaja. Štaviše, ljubitelji pisane reči u Portlandu gotovo svakodnevno istražuju svet književnosti u ovom malom i toplom kutku.

„Svetla prerijeu Ajovi

Ajova je grad domaćin čuvene radionice za pisce i predstavlja centar literarnog života u oom delu Sjedinjenih Američkih Država. Jedna od najlepših knjižara u njoj je pravi centar svih književnih dešavanja, pošto se u njoj održava najveći broj promocija novih knjiga koje vodi poznati knjižar Pol Ingram. 

Knjižara Šekspir i družina u Parizu

Author: Stephan Gabriel Copyright: © Stephan Gabriel Description: Buchhandlung Shakespeare and Company Software:Adobe Photoshop CS3 Macintosh Created: 2011:11:02 00:24:53
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Sa svojom 17-ovekovnom fasadom i rustičnim dekoracijama, ova knjižara nosi šarm prošlih vremena. Ona se može pohvaliti i uzbudljivom istorijom - mnogi pisci su u njoj napravili svoje prve korake, a među njima su Alen Ginsberg, Ričard Rajt, Vilijem Stiron i Langston Hjudžis

„Getruda i Alis, knjižara u Sidneju

A photo posted by SarahSamimi (@sar_samimi) on Sep 25, 2015 at 7:45pm PDT

Dvojica prijatelja inspirisana partnerstvom Gertrude Sajn i Alis B. Toklas odlučila su da otvore ovu knjižaru 1998. godine. Gertruda i Alis je udobna knjižara koja je ujedno i kafić je učvrstila čitav deo Sidneja. 

Knjižara Avant-Garde u Nangkingu

A photo posted by Lucía (@lululilucia) on Oct 8, 2015 at 1:57am PDT

Ova zanimljiva knjižara je nekada bila podzemni parking i sklonište tokom bombardovanja, a danas je najlepša knjižara u Kini. Pored toga što je veoma spcifično dizajnirana, ona je prijatna i udobna, pa zaljubljenici u svet knjiga provode prijatna popodneva čitajući u udobnim foteljama knjižare u Nangkingu.

Knjižara „Kuvanje i Knjigau Briselu 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto:Profimedia

Kako samo ime govori, ova knjižara je kombinacija restorana i knjižare i nalazi se u blizini metroa u Briselu. Atmosfera u njoj je zaista posebna, a kupce uglavnom najviše oduševljavaju plafoni ispunjeni knjigama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka