Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnost

Dva srpska muzeja u konkurenciji za nagradu „Evropski muzej godine 2016“

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

„Forum evropskih muzeja“, koji funkcioniše pod pokroviteljstvom Saveta Evrope, objavio je listu 49 muzeja u Evropi koji će se takmičiti za prestižnu nagradu „Evropski muzej godine 2016“.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U jakoj konkurenciji, među 49 muzeja širom Starog kontinenta, našla su se i dva srpska - Narodni muzej Valjevo i Galerija Matice Srpske iz Novog Sada.

Otkrijte: 10 najboljih muzeja na svetu

Srpski muzeji tako su stali rame uz rame sa konkurencijom iz Nemačke, Francuske, Italije, Poljske, Rusije, Engleske, Belgije, Austrije... Iz regiona, u konkurenciji su i "Galerija 11/07/95" u Sarajevu i Muzej Hercegovine iz Mostara, kao i "Ivanina kuća bajki" iz Ogulina i Gradski muzej Vukovara.

Prošle godine, nagradu "Najbolji evropski muzej" osvojio je holandski "Rijksmuseum" u Amsterdamu.

Zavirite uNonseum, muzej besmislica

"Tokom leta nas je predložila za nominaciju prof. dr Mila Živančević, delegat ICOMA za jugoistočnu Evropu. Na osnovu njenog prihvaćenog predloga, ušli smo u prvi krug i popunili aplikacione formulare. Na osnovu prihvaćene aplikacije ušli smo u drugi krug i krajem septembra nas je obišao član žirija prof. dr Vim de Vos, iz Belgije, a potom je muzej obišao i tajni žiri. Kada, kako i ko nismo sigurni. Bilo je nekoliko sumnjivih posetilaca, ali nismo sigurni da li su baš oni bili članovi tajnog žirija. Posle svega ovoga ušli smo u završnu nominacionu konkurenciju i nadamo se da ćemo na proleće poneti laskavu titulu najboljeg muzeja u Evropi za 2016. godinu. Nezvanično smo čuli u izveštaju koji je dr Wim de Vos napisao, da je naročito fasciniran sa dve stvari i to činjenicom da je muzej otvoren za saradnju sa građanima i formalnim i neformalnim organizacijama i ulogom koju muzej ima u razvoju lokalnog turizma, u smislu inicijativa koje sam ostvaruje, bez čekanja na aktivnosti lokalnih turističkih poslenika", kaže dr Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja Valjevo, za "U gradu.info".

Pogledajte:Tajne „Crnog muzeja“ Skotland jarda

Izvor: Mondo

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka