Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beogradski Pobednik: Dugo putovanje od Terazija do Kalemegdana

Jeste li znali da je Ivan Meštrović najpre zamislio Pobednika u središtu monumentalne fontane koja je trebalo da se nalazi na Terazijama?

 Izvor: Foto: Profimedia

Tri godine pre početka Prvog svetskog rata, Terazije su preuređene, pa je ostalo dovoljno mesta za veliku fontanu između dveju traka. Zadatak izrade ove fontane bio je poveren Ivanu Meštroviću, u tom trnutku najpoznatijem vajaru na ovim prostorima, a on je odlučio da napravi fontanu u središtu koje će stajati Pobednik.

Pročitajte priču o prvom tramvaju u Beogradu

On je ubrzo započeo rad na Pobedniku u fiskulturnoj sali osnovne škole u ulici Kralja Petra Prvog, jer je to bio jedini prostor u kom je bilo mesta za skulpturu visoku pet metara. Čitava fontana je zamišljena monumentalno – trebalo je da ima prečnik od osam metara, četiri lava i stub na kojem bi stajao Pobednik.

Međutim, uskoro je počeo rat, a Meštrović je, kao austrougarski državljanin, morao da napusti tlo Srbije, te su radovi na izradi simbola pobede srpskog naroda u minulim ratovima stali.

Embedded Comments: LEAD Technologies Inc. V1.01
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Po završetku ratova, Pobednik je ponovo postao tema gradskih vlasti, koje su se sukobile s Meštovićem, jer je ovaj tražio honorar za deo posla koji je uradio. Beogradska skuština je na kraju otkupila skulpturu i smestila ju je u šupu na Senjaku u kojoj su čucani predmeti koji u tom trenutku nisu imali mesto u gradu. U njoj je ona ostala sve do 1927. godine.

Pogledajte:Godinu dana u Beogradu (VIDEO)

S obzirom na to da između dva rata nije bilo dovoljno finansijskih sredstava za izgradnju velike fontane, odlučeno je da se Pobednik postavi na stubu bez fontane. To je pokrenulo negodovanje tadašnjih Beograđana i – posebno – Beograđanki, koje nisu želele da prikaz nagog muškarca bude na ovako prometnom trgu kako ne bi „širio nemoral“.

Došlo je do prave debate u beogradskoj javnosti: jedni su predlagali da se Pobednik obuče u narodnu nošnju, drugi da se postavi što više kako se ne bi ni videlo da je nag, a bilo je i drugih predloga.

Pošto nije bilo lako doći do rešenja, odlučeno je da se Pobednik postavi na Kalemegdanu umesto na Terazijama i bude podignut na visinu od 17,5 metara.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Fonet

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka