Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 teorija o misterioznoj smrti Edgara Alana Poa

Svaka od ovih teorija je podjednako moguća, ali nikada u potpunosti dokazana.

  Izvor: Foto: Profimedia

Čuveni pisac je poslednji put viđen u javnosti 3. oktobra 1849. godine u veoma lošem stanju. Njegov lekar je zabeležio da je pred smrt dozivao Rejnolda, a do danas niko nije siguran ko bi taj čovek mogao biti. Poova smrt je kao prepisana sa njegovih stranica, premda Po iza sebe ostavlja pravu nedokučivu misteriju.

Magazin Smithsonian izdvojio je najzanimljivije teorije o tome zbog čega je autor preminuo.

Povezane vesti

Udarci

Judžin Didijer 1872. godine u svojoj knjizi "Poov grob" govori o mogućnosti da je Po naleteo na neke prijatelje na Vest Pointu, s kojima je otišao na piće. Kako Po nije dobro podnosio alkohol, nije mu bilo potrebno mnogo da se opije, te je ostavio svoje prijatelje, lutao ulicama, nakon čega su ga siledžije opljačkale i pretukle, ostavivši ga na ulici. 

Žrtva politike

Drugi veruju da je Po bio žrtvaneobične metode kojom se u Sjedinjenim Američkim Državama u 19. veku primoravalo na glasanje. Bande koje su radile za određene stranke bi presrele čoveka na ulici, uvukle ga u sobu, gde bi ga napile i naterale da glasa, nekad čak i više puta. Ukoliko bi žrtva odbila glasanje, banda bi da pretukla ili ubila. Vremenom, ova teorija je postala opšteprihvaćena, posebno nakon što je 70-ih godina 19. veka Poov biograf Džon Henri Ingram, primio nekoliko pisama koje govore o ovoj teoriji.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Alkohol

Mnogo podataka govori o tome da Po zaista nije podnosio alkohol. On bi se opijao od jedne čaše vina, kao i njegova sestra. Oni koji su se nalazili u Poovom okruženju, priznaju da je ovaj pisac razmišljao o trovanju alkoholom. 

Povezane vesti

Trovanje ugljen-monoksidom

Mnogi su pokrenuli ovu teoriju o Poovoj smrti, smatrajući je mogućom pošto se svetlo u sobi u to vreme punilo ugljenikom.

Istraživač Albert Donau je testirao vlasi Poove kose, ali su reultati bili negativni, pa mnogi odbacuju ovu teoriju. 

Trovanje živom

Dok Donauov test nije otkrio prisustvo teških metala, testovi pokazuju povišene nivoe žive u Poovom organizmu mesecima pre smrti. Međutim, nivo žive je verovatno posledica lekova koje je Po koristio nakon što je bio u Filadelfiji u vreme epidemije kolere. Trovanje živom može da objasni neke halucinacije i delirijum pre smrti, ali nivoi žive pronađeni u vlasima Edgara Alana Poa i dalje su trideset puta ispod nivoa koji je potreban za ovakvu vrstu trovanja. 

Povezane vesti

Besnilo

Ovu teoriju je na konferenciji patologa 1996. godine izneo doktor Mihael Benitez zajedno s listom simptoma koje je upoređivao sa simptoimima pacijenata koji su bolovali od besnila. Benitez nije znao o kome je reč, samo je pregledao izveštaje njegovog lekara. Prema izveštaju Poovog doktora, pisac je bio primljen u bolnicu zbog „letargije i konfuzije“, a njegovo stanje se veoma brzo pogoršavalo. 

Međutim, doktor Benitez kaže da se ovo ne može sigurno utvrditi bez DNK analize. Mnogi se slažu s ovom teorijom navodeći jer je to prvi put da je neko analizirao sluičaj ne znajući o kome je reč. 

Embedded Comments: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Tumor na mozgu

Prilikom eshumacije Poovog groba, otkiveno je da se unutar njegove lobanje nalazi nešto krajnje neobično. Mnogi tvrde da je reč o tumoru dok drugi pretpostavljaju da se ipak radi o nečem drugom. Naime, lekar iz Njujorka je rekao Pou da ima leziju na mozgu koja izaziva neželjene reakcije na alkohol. 

Povezane vesti

Grip

Tu je i teorija da je Po jednostavno podlegao gripu koji je zahvatio pluća. Hladna kiša i grip mogli su dovesti do upale pluća koja se završila smrtnim ishodom, dok je visoka temperatura verovatno uticala na halucinacije i konfuziju.

Ubistvo

Još jedna od mnogobrojnih teorija sugeriše da su Poa ubila braća njegove bogate verenice Elmire Šelton. Ova teorija se često potkrepljuje novinskim člancima, pismima i sećanjima koja govore da je putovanje na koje je Po otišao pre svoje smrti zapravo bila poseta budućim šuracima.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka