Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li kako je nekada izgledao Partenon?

Da su stari Grci prodavali razglednice pre dve hiljade godina, mnoge građevine na njima ne bi bile prikazane onako kako ih danas vidimo. Jedna od njih je i čuveni Partenon, koji je nekada bio obojen u crveno, plavo i zeleno.

  Izvor: Foto: Profimedia

Dugo se zna da je čuveni mermerni hram nekada bio obojen, a istraživanje sprovedeno početkom XXI pokazalo je koje su boje nekada krasile slavnu građevinu. Veruje se da su one nestale usled temperaturnih promena, izloženosti suncu, nanosa peska, zagađenja vazduha...

Jeste li znali da su pravi pingvini izumrli u XIX veku?

Takođe, tu je i ljudski faktor, koji je delovao znatno manje, ali nije zanemarljiv. Veruje se da su istoričari i istraživači, namerno ili ne, skinuli ostatke boje s Partenona i njegovih skulptura. Kako piše LiveScience, moguće je da se upravo to s dogodilo s preostalom bojom na „Elginovom mermeru“ – neki veruju da je boja skinuta iz estetskih razloga pre izložbe u Londonu početkom XVIII veka.

Jeste li znali da tečni helijum ima supermoći? (VIDEO)

Jedno čišćenje je naročito delovalo razorno po kulturno nasleđe u Partenonu. Tridesetih godina prošlog veka, jedan kembrički istoričar je rekao da su radnici jednog muzeja koristili čeličnu vunu i dleta za čišćenje ostataka čuvene građevine. Zavladalo je mišljenje da su tadašnji stručnjaci verovali u ono što mnogi laici veruju danas: da su skulpture kada su napravljene bile bele.

Otkrijte:10 zanimljivosti koje niste znali o drveću

„Mikelanđelove skulpture nisu bojene, pa se verovalo da nisu ni klasične skulpture“, objašnjava Sara Orel, profesorka umetnosti na Univerzitetu „Truman“.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka