Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ova Mona Liza će vas zaista pratiti pogledom kroz prostoriju (VIDEO)

Mnogi koji su videli jednu od najpoznatijih slika u istoriji umetnosti kažu da su imali osećaj da ih Đokonda prati pogledom i da se u jednom trenutku smeši, a u drugom mršti. Sada konačno svi mogu da vide njenu mimiku.

  Izvor: Foto: AP Photo/Keystone, Martial Trezzini

Dok je slikao Mona Lizu, Leonardo da Vinči pokušao je da joj udahne život i uspeo u tome. Međutim, današnji umetnici pokušavaju da njegovu zamisao pomere korak napred.

Danas, zahvljajući tehnologiji, u prilici smo da vidimo Mona Lizu kakvu do sada nismo videli. Interaktivna verzija Da Vinčijeve slike omogućava Mona Lizi da okreće glavu, pući usne, diše i mršti se. Projekat  „Živa Mona Liza“, kako ga nazivaju u Francuskoj, koristeći veštačku inteligenciju transformiše boje sa slike u pravo, živo, pokretno umetničko delo. Cilj ovog projekta jeste da vidimo Đokondu upravo onako kako ju je video Leonardo da Vinči u trenutku kada je slikao njen portret. 

Pogledajte i: Misterija Mona Lizinih obrva i trepavica

Interaktivna slika uz pomoć senzora prati pokrete u prostoriji i u skladu s njima reaguje i menja raspoloženja. Za razliku od originala koji je izložen u Luvru, digitalizovanu verziju Mona Lize će svaki ljubitelj umetnosti moći da ponese sa sobom. Tim koji stoji iza ovog projekta, a čini ga 40 tehničara i umetnika, planira da proizvede digitalizovanu verziju Mona Lize u raznim veličinama i oblicima, pa čak i u formatu priveska za ključeve.

Saznajte i: O da Vinčijevom kodu i božanskoj proporciji

Idejni tvorac projekta Floran Aziosmanof smatra da će na ovaj način i Mona Liza moći da prati promene u svojoj okolini.

„Sam Leonardo je želeo da ona izgleda živo, a mi smo njegovu nameru pomerili korak unapred. Ovo je primarno umetnički projekat, čiji je cilj da svakom omogući da u svom vlasništvu ima remek-delo.“ 

Pogledajte i: 5 stvari koje niste znali o Leonardu da Vinčiju

Stručni tim će raditi i na tome da karakter Mona Lize evoluira, da se menja i napreduje. 

Saznajte i: Zavirite u čarobni svet boja Pikasovih slika

Pitanje da li je digitalizovana umetnost korak unapred ili unazad, kao i da li interaktivna Mona Liza usavršava i remeti Da Vinčijevu zamisao ostaje otvoreno i podložno subjektivnom mišljenju.

Mnogi koji su videli jednu od najpoznatijih slika u istoriji umetnosti kažu da su imali osećaj da ih Đokonda prati pogledom i da se u jednom trenutku smeši, a u drugom mršti. Sada konačno svi mogu da vide njenu mimiku.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka