Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite u čarobni svet boja Pikasovih slika

Zanimljivo istraživanje otkrilo je tajnu remek-dela Pabla PIkasa: priču o tome šta je slavni umetnik koristio pored slikarskih boja...

  Izvor: REUTERS/Tyrone Siu

Umetnički institut iz Čikaga se udružio sa Nacionalnom laboratorijom Aragona kako bi konačno rasvetlili jednu misteriju koja je dugo kopkala istoričare umetnosti. Zahvaljujući instrumentu koji funkcioniše po principu rendgenskih zraka, istraživački tim uspeo je da zaviri u hemijski sastav boja Pikasovih slika i tako dođe do interesantnog zaključka.

Naučnici su potkrepili argumentima teoriju prema kojoj je Pikaso koristio farbe umesto tradicionalnih slikarskih boja. Ova tehnika proizvela je potpuno nov stil u slikarstvu - platno je bilo prekriveno sjajnim prizorima, zamućenih ivica, a potezi četkom su ostali nevidljivi. Prednost farbe se sastojala i tome što se znatno brže sušila od slikarskih boja, pa je ona postala prvi izbor mnogih umetnika Pikasovog doba.

Mnogi istoričari umetnosti su godinama pokušavali da prodru u tajnu boje koju je koristio Pikaso. Mnogi su smatrali da se radilo o specijalno napravljenoj boji, dok nikome nije palo na pamet da se radi o najobičnijoj farbi koju svako ima u svom domaćinstvu.

Frančeska Kasadio s Umetničkog instituta u Čikagu, jedan od koautora ove studije, rekla je da ono što vidimo golim okom može da zavara, i da se upravo na ovom mestu ukrštaju umetnost i nauka. Upravo na tački preseka nauke i umetnosti odgovoreno je na jedno od najvećih pitanja u svetu slikarstva - Pikaso je koristio "Ripolin", prvu komercijalnu farbu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka