Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stara fotografija otkrila kako je mladi Hitler slavio početak Prvog svetskog rata

Jeste li znali da je Adolf Hitler bio učesnik mitinga podrške ratu protiv Saveznika u Minhenu 1914. godine?

  Izvor: Foto: Profimedia

Fotografija čiji je autor Hajnrih Hofman nastala je 2. avgusta na Odeonplacu 1914. godine, ali je tek 12. marta 1932. godine objavljena, i to u nacističkim novinama Der Illustrierte Beobachter. Fotografija je objavljena dan pre predsedničkih izbora, nakon što su Hitlerovi takmaci optužili budućeg firera da je pobegao s vojne dužnostu u Austrougarskoj i doveli u pitanje njegov patriotizam.

Pogledajte i: Besmrtna prevara Hitlerovog fotografa

Naslov iznad originalne štampane slike glasio je "Adolf Hitler, nemački patriota stoji usred publike, s plamenom u očima". Hitler je bio nametnut kako bi zadobio kredibilitet osobe koja će voditi naciste kao patriota i čovek iz naroda. Fotografija je postala omiljena u nacističkoj propagandi, javljajući se s naslovima poput "Adolf Hitler: Čovek iz naroda". Pojavljivala se bezbroj puta u novinama, propagandnim časopisima, biografijama i udžbenicima.

Majn kampf: Najopasnija knjiga na svetu?

Hofman, koji je bio jedan od osnivača i glavni dobavljač fotografija nacističkih novina, uvek je tvrdio da je otkrio Hitlera na fotografiji slučajno nakon što je budući firer posetio njegov studio 1929. godine. Kada je Hitler rekao Hofmanu da je bio prisutan tokom objave rata 1914. godine Hofman je pretražio svaku sliku koju je načinio tog sudbonosnog dana. Nedugo zatim je iskopao stakleni negativ koji je planirao da baci i video Hitlera na slici.

"Malo mi je trebalo da ga nađem. Jednom kada sam ga ugledao - njegova kosa pada preko čela, njegovo jedinstveno lice - bio je to on", rekao je Hofman jednom prilikom.

Hitlerov sledbenik: Od nacističkog vojnika do irskog farmera

Događaj povodom objave rata 1914. čak je snimljen, a snimak je kasnije pregledan i na njemu je, takođe, uočen Hitler. U nekim delovima se čak vidi kako Hofman sam fotografiše događaj. Zato se veruje da ova fotografija nije falsifikat - Hitler jeste bio u masi. Ipak, originalni negativ (koji je bio u Hofmanovom vlasništvu) nikada nije otkriven.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka