Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je zaista izgledao Šekspir? (VIDEO)

Istoričar Mark Grifits tvrdi da je na koricama knjige o botanici uspeo da pronađe lik čuvenog dramaturga, dok urednik jednog časopisa tvrdi da je u pitanju "književno otkriće veka".

  Izvor: Foto: Profimedia

On je zgodan čovek obučen u togu, ovenčan lovorovim vencem i s bradom i brkovima. U jednoj ruci drži kukuruz, a u drugoj ljiljan. Međutim, da li je to zaista lice Viljema Šekspira?

Pogledajte celu naslovnicu

Botaničar i istoričar Mark Grifits tvrdi da je to bez sumnje jedini autentični portret Šekspira koji je urađen dok je on još uvek bio živ. Knjiga stara preko 400 godina sadrži ureze na naslovnici gde se jasno mogu videti četiri figure, od kojih je jedna bard od 33 godine koji deluje veoma drugačije od ćelavog čoveka sa okruglim licem kojeg znamo na osnovu "Prvog folija" njegovih sakupljenih dela.

Do sada jedini poznati autentični prikazi Šekspira potiču iz "Prvog folija" i otiska na njegovom spomeniku u crkvi Svetog Trojstva u Stratfordu na Ejvonu. Ona su napravljena posthumno. Grifits navodi da je razvio teoriju još pre pet godina, ali da je od tada potajno pokušavao da je obori. Objavljivanje njegove teorije ide na dušu urednika magazina "Kantri lajf", Marka Hedžesa koji kaže da je u pitanju "književno otkriće veka".

Saznajte i: Ko je poslužio kao inspiracija za lik arhineprijatelja Šerloka Holmsa?

"Ovo je jedini portret najvećeg pisca na svetu nasttao za njegova života, a koji se može dokazati. U pitanju je apsolutno neverovatno otkriće; sve do danas, niko nije znao kako je Viljem Šekspir izgledao", navodi Hedžes.

Grifits tvrdi da je ovo lice Šekspira, nacrtano kada je bio na vrhuncu svoje slave, ubrzo nakon što je napisao "San letnje noći" i tik pre "Hamleta".

Otkrijte i: Pronađeni posmrtni ostaci Migela de Servantesa

Delo Viljema Rodžersa, prvog velikog eksponenta bakroreza, nalazi se na koricama revolucionarne knjige iz 1598. godine, "Herbarijum i opšta istorija biljaka" koju je napisao hortikulturista Džon Džerard. Naslovnica je puna raskošnih ukrasa, cvetova i simbola koji okružuju četiri muške figure, koje su uglavnom smatrane alegorijskim. Istražujući lik i delo Džerarda, Grifits je odlučio da otkrije ko bi mogli da budu ti muškarci. Da bi to učinio morao je da reši temeljne tjudorske rebuse, šifre i heraldičke motive, koji svi zajedno ukazuju na identitete muškaraca. Relativno lako je otkrio koji je od njih sam Džerard, potom je našao i čuvenog flamanskog botaničara Remberta Dodoena i glavnog ministra i bliskog savetnika kraljice Elizabete lorda Berlija. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka