Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto Hodor iz „Igre prestola“ može da izgovori samo jednu reč?

Jedan od najupečatljivijih likova popularne televizijske serije prepoznatljiv je po tome što govori samo reč „Hodor“. Jednog neurologa je zanimalo da li je to simptom nekog neurološkog poremećaja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako ga je čitav svet upamtio kao Hodora, lik visokog muškarca koji pomaže najmlađim članovima porodice Stark ne zove se tako.

Pogledajte i: Igra prestola na termitski način

Zapravo, njegovo ime je Volder, a „Hodor“ je, jednostavno, reč koju on uporno ponavlja.

„Niko ne zna otkud se 'Hodor' pojavilo“, objašnjava lik njegove prabake u seriji, „ali kada je to počeo da govori, počeli su tako da ga zovu.“

Pročitajte: 11 istorijskih genija i njihovi mogući mentalni poremećaji

Bez obzira na to da li je Džordž R.R. Martin želeo ili ne, pišući romane po kojima je snimljena serija „Igra prestola“, on je stvorio lik za koji naučnici tvrde da je primer osobe koja pati od neurološkog poremećaja poznatog kao ekspresivna afazija, objašnjava Džordan Gejns Luis, koja će uskoro doktorirati neurologiju na Medicinskom koledžu Pensilvanijskog državnog univeziteta.

Kako ona dalje objašnjava, 1861. godine, francski lekar Pol Broka upoznao je čoveka po imenu Luj-Viktor Lebornj,  koji je u tom trenutku već dvadeset godina bio u stanju da izgovori samo jednu reč – „tan“. Kao i Hodor, i on je ubrzo dobio nadimak po jedinoj reči koju je izgovarao.

Istražite i: Prva detaljna mapa neuronske mreže sisara

O čemu je reč?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka