Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U manastiru Žiča otkriven portret cara Nikolaja Romanova!

U Crkvi Svetog Save, restauratori su, tokom rada na zaštiti živopisa, pronašli portret ruskog vladara koji je u njoj dugo čuvan u tajnosti.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U manastiru Žiča kod Kraljeva restauratori su počeli da rade na zaštiti živopisa u crkvi Svetog Save koja je oštećena u zemljotresu 2010. godine, a nekoliko fresaka u toj crkvi će posle mnogo vremena ugledati svetlost dana, jer su decenijama bile sakrivene od javnosti.

Manastir Visoki Dečani: Istorija pod zaštitom sveca

Restaurator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu Dušan Jovanović rekao je Tanjugu da crkva Svetog Save u manastiru Žiča nikada nije bila otvorena za javnost, jer je posle Drugog svetskog rata u njoj dugo čuvan u tajnosti portret cara Nikolaja Romanova.

"Monahinje su veštom dosetkom prekrile taj portret papirom, i prefarbale ga u plavu boju, tako da je on do pre tri godine bio sačuvan od pogleda posetilaca", priča Jovanović.

Pročitajte: Iz jezera u Bursi izronili temelji crkve

Živopis bogomoljačke crkve u Žiči biće konzerviran kroz tri faze. Ministarstvo kulture je obezbedilo sredstva za prvu fazu radova. Nakon sanacije poda i temelja crkve, prešlo se na zaštitu fresaka, odnosno zidova čija je površina veća od 300 kvadratnih metara.

Slikar konzervator Bojan Nikolić kaže da je cilj radova na crkvi da se hitno saniraju oštećenja na živopisu, koja su nastala zbog prokišnjavanja crkve i kasnije zemljotresa.

"Osim građevinskih radova, vrše se i naučno-istraživački, koji će osvetliti period nastanka crkve, razloge zbog kojih je oslikavana i stil u kojem je građena", kaže Nikolić.

Pogledajte i: Srednjovekovni grafiti u crkvama u Engleskoj

Nakon što živopis bude sačuvan od daljeg propadanja, posebna komisija će odlučiti na koji način će biti urađen retuš i rekonstrukcija nedostajućih delova.

Živopis će zablistati u punom sjaju za tri godine, i biće dostupan javnosti, pogotovo Rusima koji sve više naseljavaju Kraljevo.

Crkva je sagrađena 1935. godine, po nalogu vladike Nikolaja Velimirovića. Živopis je oslikao ruski baron Nikola Majendorf, dok je ikonostas delo autora ruskog porekla Ivana Meljnikova.

Izvor: Tanjug

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka