Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Islamistički propovednik poziva na rušenje egipatske Sfinge i piramida

Al Kandari, propovednik iz Kuvajta smatra da je vreme da muslimani izbrišu faraonsko nasleđe, prenose svetski mediji. Navodni poziv upućen je u vreme kada Islamska Država pojačava napade na istorijske lokalitete.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Iako drevni spomenici nisu verski - već pre svega kulturni i istorijski lokaliteti - i dalje treba da budu "uništeni", čime će muslimani staviti tačku na obožavanje idola, naveo je propovednik Ibrahim Al Kandari, navodi RT.

Pogledajte i: Islamska Država spalila 8.000 retkih knjiga i rukopisa u Mosulu

"Činjenica da prvi muslimani koji su bili među Muhamedovim sledbenicima nisu uništili faraonske spomenike kada su stupili na egipatsko tlo, ne znači da mi to ne treba da uradimo sada", rekao je Al Kandari.

Drugi poziv na uništavanje egipatskih glavnih simbola dolazi od lidera Islamske Države Abu Bakr Al Bagdadija, koji navodi da je uništavanje istorijskih spomenika "verska dužnost". U ekstremnoj interpretaciji islama, nijedan materijalni objekat, tj. predmet ne sme da bude obožavan ili idol.

Saznajte i: Islamska Država maljevima uništila neprocenjive asirske spomenike kulture

Pozivi stižu u vreme rastuće zabrinutosti za bezbednost mnogih drugih istorijskih i arhitektonskih spomenika u regionu, gde militanti nastavljaju sa uništavanjem drevnih gradova i predmeta. Samo tokom protekle dve nedelje, Islamska Država je uništila i opljačkala drevni asirski grad Dur Šarukin na severu Iraka, uništila ostatke drevnog grada Hatre i buldožerima sravnila grad Nimrud nedaleko od Mosula. Napad na Nimrud arheolozi porede sa talibanskim uništenjem Buda iz Bamijana 2001. godine.

U 2012. egipatski sveštenik takođe je izdao fatvu pozivajući na uništavanje piramida i sfingi. Član radikalnog salafističkog pokreta rekao je da želi uništenje antikviteta, kao što je Muhamed uništio idole u Meki i zatražio je ukidanje egipatskog Ministarstva za turizam, poredeći ga sa industrijom "prostitucije i razvrata". Egipatski zvaničnici i naučnici odbacili su versku presudu, navodeći da su lokaliteti deo kulturne, a ne verske baštine države.

Otkrijte i: Islamska Država raznela istorijski zid čuvene Ninive

To možda ne bi bio prvi put da se organizuje napad na Sfingu. Uprkos mnogim legendama koje okružuju nos koji nedostaje Velikoj sfingi u Gizi - gde je mit o tome da je oštećena Napoleonovim topovima najpopularniji - istoričari veruju da ju je zapravo uništili sufijski musliman Muhamed Saim Al Dar u XIV veku, nakon što je čuo da se neki stanovnici klanjaju Sfingi.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka