Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holivudski mit: Da li je ubrizgavanje leka direktno u srce zaista korisno?

Da li vam je poznata dramatična scena koja se završava tako što glumac zabada iglu pravo u srce, magično se oporavlja od stanja u koje je pretohodno zapao i za dlaku izbegava smrt?

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako veoma uzbudljiva, ova scena je nije utemeljena na stvarnim metodima izlečenja. Na kraju, nije bitno da li bi lek koji ste uneli na taj način delovao ili ne; mit se svodi na jednu jedinu stvar - ukoliko zabijete sebi iglu u srce, iskrvarićete na smrt kroz rupicu koja je nastala od igle.

Pogledajte i: Kako kuca matična ćelija srca?

Princip podseća na način na koji treba rukovati balonom - ukoliko ga probušite, teško ćete zadržati vazduh u njemu.

Drugi problem ovog metoda leži u plućima. Verovatnoća da probušite pluća, kao i srce, veoma je velika. Dakle, ne samo da biste iskrvarili već biste ostali bez vazduha.

Otkrijte i: Nauka ispitala da li vreme leči slomljeno srce

U suštini, postoje mnogo lakši načini da lek dođe do srca. Medikament koji se daje ubrizgavanjem pruža dve opcije koje su mnogo bolje od uboda u srce. Preferirani metod počinje intravenoznom terapijom. Ako uzmemo u obzir da se većini ljudi ukupna količina krvi upumpa u telo za oko minut (u zavisnosti od srčanog pulsa i frakcije leve komore), lek koji se na ovaj način daje stiže do srce veoma brzo. Ukoliko lek ne može da se da u venu, brojne vrste mogu jednostavno da se ubrizgaju u bilo koju mišićnu grupu čime bi stigle do srca za manje od 5 minuta.

Saznajte i: Kako je moguće da je Stiven Hoking još uvek živ?

Trenutno, ne postoji terapija u savremenoj medicini koja zahteva da doktor ubode pacijenta iglom direktno u srce. Nešto najbliže tome naziva se perikardiocenteza. Ovaj zahvat izvodi se tako što doktor smešta iglu u opnu koja okružuje srce (perikardijum), kako bi se uklonio višak tečnosti koji pritiska srce (tamponada srca). Lekari u tom slučaju vode računa da igla ne ode preduboko, jer bi tako probušili samo srce.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka