Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto bi svi trebalo da pročitamo knjige o Hariju Poteru?

Nakon nedavno sprovedenog istraživanja italijanskih naučnika zaključeno je da je svet čarobnjaka s ožiljkom univerzum koji svi moramo da doživimo. Evo zbog čega je tako...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Istraživanje na čijem se čelu našao Loris Vecali s Univerziteta u Modeni podrazumevalo je analizu rezultata triju odvojenih studija, a zaključak koji je izveo je jednostavan: zaljubljivanje u romane o Hariju Poteru nas čini manje sklonima da sudimo o drugima olako.

Povezane vesti

Povezane vesti

Ukoliko su Hari, Hogvorts, Hogsmid, časovi odbrane protiv mračnih veština i misterioznost Severusa Snejpa uspeli da vas opčine, velika je verovatnoća da nećete imati predrasude.

Jedna od analiziranih studija je istraživanje sprovedeno u 34 osnovne škole, gde su mališani podeljeni u dve grupe. Jednom nedeljno, tokom šest sedmica, ove grupe su se sastajale kako bi čitale odlomke iz romana o Hariju Poteru – jedna grupa čitala bi delove  koji se tiču predrasuda (recimo, odlomke iz "Harija Potera i Dvorane tajni" koji se odnose na Melfojevo nazivanje Hermionom blatokrvnom), dok je druga uživala u neutralnim epizodama (kupovina čarobnog štapića i sl.).

Na kraju istraživanja, utvrđeno je da su oni đaci koji su ranije diskriminisali svoje vršnjake stranog porekla promenili svoje stavove nakon čitanja o diskriminaciji u svetu Harija Potera. S druge strani, učenici koji su čitali samo neutralne delove nisu počeli da razmišljaju drugačije i nastavili su da veruju u stereotipe.

Kako reaguju odrasli? >>>

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka