Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je potrebno da bi nastale fotografije NG-a? (VIDEO)

Jeste li se ikada zapitali kako se rađa magija fotografija koje već decenijama osvajaju planetu? Saznajte to iz prve ruke - od Kendžija Jamagučija, čoveka zaduženog za opremu pomoću koje su ovekovečeni neverovatni prizori.

 Izvor: Foto: Youtube

Prostorija u kojoj Jamaguči radi lako bi se mogla pomešati s neverovatnim radionicama naučnika kakve viđamo u crtanim filmovima - svuda se nalaze polomljena sočiva, delovi foto-aparata, objektivi... Između svih tih odbačenih i polomljenih delova sedi umetnik koji sam pravi naprave kakve ne bismo nikada mogli pronaći u prodaji.

Pogledajte i: Pobedničke fotografije National Geographic foto-konkursa 2014.

"Ja nisam fotograf, to su oni", objašnjava Jamaguči misleći na svoje kolege iz magazina National Geographic. "Ja ih snabdevam opremom koja će im pomoći da ostvare svoje ciljeve."

Naime, Jamaguči je zadužen za obavljanje veoma zabavnih i zahtevnih zadataka. Kada fotograf želi da fotografiše neki prizor u ptičjem gnezdu, ali je ono previsoko, Jamaguči će mu napraviti spravu dugu više od devet metara koja će to omogućiti i na kojoj će foto-aparati biti bezbedni. Kada je fotografu potreban objektiv koji će pomoći da ovekoveči polen na cvetu, on će se obratiti Jamagučiju.

Ovaj skroman čovek, koji delom stoji iza velikog broja očaravajućih i legendarnih fotografija časopisa National Geographic, u svojoj dugoj karijeri bio je uključen u veliki broj različitih projekata širom sveta. Jedna od njegovih najdražih uspomena nastala je u Japanu, njegovoj domovini, gde je pomogao podvodnom fotografu Dejvidu Dubileu koji je želeo da izvede "duplu ekspoziciju", odnosno da pomoću jednog dela filma načini dve fotografije.

Pogledajte i: Najbolje fotografije foto-reportera koji su izgubili svoj život na radnom zadatku

Jamaguči je još kao srednjoškolac bio zainteresovan za fotografiju i postao član redakcije školskog lista. To je bio početak njegovog dugog putovanja kroz neverovatni svet inženjeringa, a čak 32 godine tog puta proveo je kao deo tima National Geographic. Ipak, on se šali da je svestan toga da, uprkos činjenici da je vrstan inženjer, ne bi mogao da bude mehaničar.

"Mogu da operem automobil, ali ne mogu da ga popravim", priznaje ovaj umetnik u izradi opreme za fotografisanje.

Jasno je šta je motivacija i najveća nagrada za višedecenijski trud - predivne, predivne fotografije.

"Pravljenje fotografija kakve nikada ranije nisu stvarane. Mislim da je to krajnji cilj ovog odeljenja", zaključuje Kendži Jamaguči.

Jeste li se ikada zapitali kako se rađa magija fotografija koje već decenijama osvajaju planetu? Saznajte to iz prve ruke - od Kendžija Jamagučija, čoveka zaduženog za opremu pomoću koje su ovekovečeni neverovatni prizori.
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka