Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva fotografija ljudskog bića

Slika koju vidite je najranija poznata fotografija na kojoj se vidi prepoznatljiv ljudski oblik. Slikana je u Parizu 1838. ili 1839. godine, a fotograf je bio Luj Dager.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Čovek koji se vidi stoji u donjem desnom delu fotografije, na trotoaru pored krivine na putu i čeka da mu cipele budu očišćene.

Povezane vesti

Vreme ekspozicije za sliku bilo je oko sedam minuta, pa se zato ulica čini pustom iako je bila veoma prometna vozilima i pešacima. Jednostavno se sve kretalo prebrzo da bi bilo registrovano na ploči.

Jedini izuzetak je pomenuti čovek koji je stajao mirno dovoljno dugo da se pojavi na fotografiji. Osoba koja mu čisti cipele se takođe vidi, ali se jedva raspoznaje. Postojale su spekulacije da umesto kod momka koji čisti cipele, čovek stoji na pumpi. Međutim, upoređivanjem sa drugom slikom koju je Dager uslikao sa istog mesta vide se kutije koje se koriste za čuvanje četki i lakova.

Kao svaka dagerotipija - prvi objavljeni fotografski proces nazvan po Dageru - fotografija je bila slika u ogledalu. Mi smo je postavili onako kako je Dager video scenu.

Ulica na fotografiji je Bulevar du Templ, u kojoj su se nalazile brojne prodavnice, kafići i teatri. Dobila je nadimak "Bulevar zločina" zbog mnogobrojnih krimi-melodrama koje su se igrale u pozorištima. Mnoga pozorišta su kasnije izgubljena kada je Baron Hausman dobio naredbu od Napoleona III da preuredi i modernizuje Pariz, uklanjajući uske, mračne i opasne ulice srednjevekovnog grada i uvodeći parkove i otvorene prostore.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka