Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 2. jul: Umro Ernest Hemingvej

Američki pisac Ernest Hemingvej, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i dobitnik Pulicerove nagrade je na današnji dan 1961. godine samoubistvom okončao život.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Hemingvej je nastojao da reporterski beleži činjenice, što je karakteristika "škole" pisaca koju je predvodio između dva svetska rata. Isticao je snagu osnovnih ljudskih nagona i duboku žudnju za intenzivnim životom. Najčešći motivi bili su rat, lov, borba s bikovima, pijanstvo, seks, često u grubim, katkad i brutalnim vidovima.

U Prvom svetskom ratu učestvovao je na italijanskom frontu i sećanja na to vreme opisao je u romanu "Zbogom, oružje", iskustvo iz Španskog građanskog rata pretočio je u roman "Za kim zvona zvone", još jedan roman koji će osvojiti veliki broj čitalaca i još više učvrstiti reputaciju Ernesta Hemingveja kao velikog pisca. Popularnosti ovoga romana doprineće njegova filmska verzija sa Gari Kuperom i Ingrid Bergman u ulogama Roberta Džordana i Marije.

Posle toga nastaje velika pauza, ali intenzivnog života i putovanja. Godine 1950. izlazi roman "Preko reke pa u šumu", koji kritika proglašava najslabijim delom Ernesta Hemingveja. To je pogodilo pisca koji 1952. godine objavljuje roman "Starac i more" i njime zadobija nepodeljena priznanja kritike, Pulicerovu nagradu za književnost, a 1954. godine i Nobelovu nagradu.

Kada je osetio da mu zdravlje popušta i onemogućava život kakav je želeo da živi, izvršio je samoubistvo lovačkom puškom 1961. godine, završivši kao i njegov otac 1928. godine.

Dela: romani "Starac i more", "Pokretni praznik", "Proljećne bujice", "Sunce se ponovo rađa", "Smrt u popdne", "Imati i nemati", "Preko reke, pa u šumu", drama "Peta kolona".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka