Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 3. jun: Preminuo Franc Kafka

Nakon što je zapisao "Ubijte me ili ste ubica", razoren tuberkulozom, na današnji dan, 3. juna 1924. godine, umro je jedan od najznačajnijih pisaca XX veka.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kafka je bio autor sugestivnih i zagonetnih dela koja izmiču definitivnoj proceni i dozvoljavaju različita tumačenja. Do 1945. bio je nepoznat, jer za života svoja dela gotovo da nije objavljivao.

Veći deo spisa, uključujući pisma i "Dnevnike", izdao je njegov prijatelj Maks Brod, uprkos Kafkinoj izričitoj molbi da budu spaljeni. Radnja i sutuacije, mada predstavljeni kao vizije i snovi, predočavaju svet u njegovoj totalnosti, u kojem se kreću protagonosti čijem je duhovnom horizontu dostupan samo manji segment stvarnosti koja ih okružuje, vodeći beznadežnu borbu sa anonimnim silama.

Višeznačne parabole, preciznost izraza i fantazija - iako saopštene prigušenim jezikom bez emocija i komentara - integrisane su u celinu koja govori o zbivanjima i ljudima 20. veka. Njegova najznačajnija dela su: romani "Proces", "Zamak", "Amerika" i pripovetke "Presuda", "Preobražaj", "U kažnjeničkoj koloniji", "Seoski lekar", "Umetnik u gladovanju".

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka