Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Geološko blago srpske zemlje“- Zbirka minerala, stena i fosila

U četvrtak, 10. aprila 2014. godine u 19 sati u Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2, biće otvorena izložba „Geološko blago srpske zemlje“- Zbirka minerala, stena i fosila Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

  Izvor: Foto: promo

Izložbu su priredili: Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Galerija nauke i tehnike SANU.

Autor postavke je Alena Zdravković, kustos zbirke minerala i stena Departmana za mineralogiju, kristalografiju, petrologiju i geohemiju, a koautor Ivan Stefanović, kustos zbirke Departmana za istorijsku i dinamičku geologiju i Departmana za paleontologiju.

Izložbom „Geološko blago srpske zemlje“ obeležava se dvesta godina od rođenja Josifa Pančića, kao i međunarodna godina kristalografije. Postavka obuhvata minerale, stene i fosile iz Srbije i prateća dokumenta iz arhive Zbirke minerala i stena koji su od istorijske važnosti, značajni za sam početak srpske geološke škole. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa pričom o prvoj kolekciji od 500 minerala koja je u Srbiju stigla davne 1835. godine iz Frajberga, a koja je zatim obogaćena prvim uzorcima sa prostora tadašnje Kneževine Srbije i kao takva promenila nekoliko vlasnika. Od kneza Miloša, preko Ministarstva finansija, potom Liceja i Velike škole do Univerziteta, zbirku su koristili, dopunjavali i o njoj brinuli naši čuveni profesori geologije, Josif Pančić, Jovan Žujović, Sava Urošević i mnogi drugi.

Danas se u vlasništvu Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu nalazi zbirka minerala i stena sa oko 10 000 uzoraka i paleontološka zbirka sa preko 20 000 pojedinačnih eksponata. Tokom trajanja postavke biće organizovan i X Memorijalni ciklus predavanja „Akademik Aleksandar Despić“.

Izložba će biti otvorena do 28. maja 2014. godine.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka