Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnost

Arhiviranje Beograda

Autor Vuk Ilić
Autor Vuk Ilić

Arhiviranje Beograda nastaje kao ciklus fotografija predstavljajući objekte koji su imali osobenu ulogu u kreiranju urbanističkih i arhitektonskih sekvenci glavnog grada Srbije.

Izvor: Fotografija: Vladan Sibinović

Jedinstveni, sa ličnim i važnim istorijama prisutni, iz puno razloga bivaju zaboravljeni, prepušteni propadanju i nestajanju.

Fotografisanje ovih artefakata kulture započeto je kao kritika prema društvu koja je u procesu stvaralačkog traganja poprimila sasvim novi oblik. Boraveći među otpacima civilizacije, onoga što je moderno društvo stvorilo, a potom zanemarilo i ostavilo slučaju, dovelo je do neke vrste smiraja. Slike koje sam doživeo na ovim mestima jasno prikazuju sav tehnički progres kojim je čovek opterećen, teško vreme i njegove složenosti koje se pojačavaju svake godine. Okružen mnogobrojnim informacijama i zaglušujućim zvukovima sveta današnjice najednom sam dospeo u tišinu. U prostor gde vreme stoji, gde mrtvi industrijski proizvodi ponovo oživljavaju u igri s apsolutnim, s beskonačnim.

Apokaliptične scene kroz koje sam prolazio jesu slika čovekove svesti sa njenom odgovornošću i obavezama. One se mogu doživeti kao opomena, kazna ili nada za mogućom promenom.

Izložbu fotografija "Arhiviranje Beograda", fotografa Vladana Sibinovića, u Domu omladine Beograd. Izložba će trajati od 18.3 do 1.4.2014.

Najnovije

Priroda

Nauka