Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnost

Šta je tajna Pikasovih remek-dela?

Autor Ana Randjelovic
Autor Ana Randjelovic

Fizika je istoričarima umetnosti otkrila novu dimenziju Pikasove genijalnosti…

 Izvor: Foto: Ljubaznošću Umetničkog instituta Čikaga

Pablo Pikaso je pomerio granice umetnosti sa kubizmom, ali je takođe bio vrlo inovativan i kada je reč o upotrebi boje. Rendgenske analize nekih od njegovih remek dela rešile su dugogodišnju misteriju o vrsti boje koju je Pikaso koristio na svojim platnima, čineći ih neobično glatkim i sjajnim. Ispostavilo se da je u pitanju - najobičnija farba za domaćinstvo, piše LiveScience.

Povezane vesti

Povezane vesti

Istoričari umetnosti su dugo sumnjali da je Pikaso jedan od prvih majstora slikarstva koji je koristio farbu kako bi postigao karakterističan sjaj koji sakriva pokrete njegove četkice.  Do sada, međutim, nije bilo potvrde za ovu pretpostavku.

U okviru novog istraživanja, fizičari iz Argon Nacionalne laboratorije iz Lemonta, usmerili su jake X zrake ka Pikasovoj slici "Crvena fotelja", iz 1931. godine, koju su pozajmili od Instituta umetnosti iz Čikaga. Uz pomoć instrumenta pod nazivom nanoprob, moguće je "videti" detalje do nivoa pojedinačnih čestica, i time otkriti čak i raspored pojedinih hemijskih elemenata u boji.

Analiza je pokazala da je Pikaso koristio emajl boje koje precizno odgovaraju hemijskoj strukturi prvog komercijalnog brenda farbi za kuću, pod imenom Ripolin. Istraživači su mogli da uporede pigment sa slike sa bojama koje su bile dostupno u to vreme analizirajući desetine godina stare uzorke boja koje su kupili na Ebay-u.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka