Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi moraju da učestvuju ili će ih mrtvi "progoniti": Na ovom groblju kosti predaka se peru jednom godišnje

Svake nedelje pre 1. novembra, groblje u Pomuču u Meksiku postane centar dešavanja neobičnog rituala, koji se prenosi sa kolena na koleno vekovima.

 Skeleti predaka_2379859697.jpg Izvor: Shutterstock / Vaclav Lang

Jarke nijanse zelene, roze, plave i ljubičaste prekrivaju zidove malih niša na groblju Pomuč, u meksičkoj državi Кampeče. Neki od njih su ukrašeni komplikovanim ručnim crtežima, a drugi jednostavnim šarama. Ono što je primetno već na prvi pogled je da ovo groblje nije kao bilo koje drugo koje ste imali prilike da vidite. 

Pravi razlog se ipak krije u unutrašnjosti grobnica, tačnije u kutijama u kojima se čuvaju kosti pokojnika. One se svake godine pre 1. novembra, vade kako bi ih rođaci očistili i oprali. Tradicija Pomuča datira vekovima unazad.

Pokojnik mora da se prvo raspadne

Stanovnici grada manjeg od deset hiljada stanovnika na jugoistoku Meksika ekshumiraju svoje najmilije tri godine nakon što su ih sahranili, da bi im jednu po jednu kost oprali i opet smestili u male kutije, nakon čega se ne diraju narednih godinu dana. 

Кutije su ukrašene krpama sa izvezenim imenima i crtežima i popravljaju se svake godine. Ritual se obavlja uz sveće i sveže cveće, a boje na zidovima niša treba da budu iste kao u pokojnikovom nekadašnjem domu.

Ritual se sprovodi u nedelju pre 1. novembra, a ostatak godine kutije se ostavljaju odškrinute kako bi kosti bile vidljive. Ne postoji osoba koja ne učestvuje, jer se veruje da će duhovi one koji ne učestvuju u ritualu mučiti i proganjati.

Ovaj način odavanja počasti onima koji više nisu ovde vuče poreklo iz pred-Hispanske kulture. Pored ovog rituala, pravi se Hanal Pikan, koji potiče od Maja, a sastoji se od 'hrane za duše', svojevrsne kulinarske ponude u kojoj pibipolo zauzima centralno mesto. Pibipolo je testo od brašna koje se puni pilećim, svinjskim ili ćurećim mesom i raznim povrćem, kao i crvenim sosom zvanim k'ool.

Razlog zašto se ova hrana servira na današnji dan je taj što hleb predstavlja pokojnika, dok listovi banane u koje je umotan deluju kao pokrov. Nakon spremanja, ove poslastice se stavljaju na oltare i nakon što se dobije "odobrenje pokojnika", degustiraju se.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:48
"Običaji i predrasude sprečavaju SRBE da doniraju organe"
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka