Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sveta Petka, zaštitinicu žena koju poštuju i hrišćani i muslimani: Koja su narodna verovanja vezana za današnji dan?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas 27. oktobra, slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi.

 Sveta Petka_1562919652.jpg Izvor: Shutterstock / Zvonimir Atletic

Rođena u selu Epivratu, na obali Mramornog mora polovinom 10. veka, od bogatih i pobožnih roditelja. Imala je i brata koji se zamonašio kao mlad i postao episkop Maditski, a kasnije i svetitelj. 

Nakon smrti oca i majke, sve što je nasledila je razdelila ubogima i siromašnima, a ona odlazi u Carigrad, gde se u crkvi Svete Sofijezamonašila i dobila ime Paraskeva. 

Nedugo potom zaputila se u Jordansku pustinju u kojoj je živela asketskim životom, predana svojoj veri i podvižništvu. Sve do poznih godina, kada joj se prema hrišćanskoj tradiciji u snu javio anđeo i rekao da napusti pustinju i širi veru. 

Nakon povratka u rodno mesto, poživela je još dve godine. Postoje razne teorije kako su njene mošti u neraspadnutom stanju otkrivene, ipak ono što jeste pouzdano jeste da su one nakon tog otkrića nekoliko puta menjale mesto.

Prvo u Carigrad, nakon čega su prenesene u Bugarsku u Trnovo, tokom 13. veka. Nedugo potom, nakon turskih osvajanja Bugarske, mošti su prenešene u Vlašku. Svesna pretnje koju upadi omsanlija na te teritorije predstavljaju, kneginja Milica, moli sultana Bajazita da ih prenese u Županjevac. Svoj put preko manastija Ljubostinje, do Beograda i crkve Ružice, na Kalemegdanu su našle 1417. godine.

Tu će počivati sve do osvajanja sultana Sulejmana, kada su prebačene u Carigrad. Konačno, kada je patrijarh Partenije Carigradski u 17. veku poklonio mošti moldavskom knezu, one su smeštene u crkvi Sveta tri jerarha u Jaši. Tu se nalaze i danas. 

Narodna verovanja i tradicija

Narodna verovanja i tradicija govore da danas ne bi trebalo ništa da se radi po kući, kako se ne bi navukao gnev svetiteljke, i da tokom godine ne bi trnule ruke. Poštovana je među vernicima muslimanske i hrišćanske veroispovesti kao zaštitnica svih žena, majki i porodilja. 

Zato bi devojke i mlade žene danas prema tradiciji trebale da okite kuću cvećem da im mir i sloga vladaju tokom cele godine. Dok devojčice treba oblačiti na današnji dan u nove haljinice, da ih prati sreća. 

Po broju svečara se u Srbiji, nalazi na šestom mestu najvećih krsnih slava, ali se veruje da ko god joj se obrati za ozdravljenje i pomoć, da će naći spas u nevoljama. Pored toga, širom zemlje se mogu naći izvori posvećeni ovoj svetiteljki za koje mnogi tvrde da su lekoviti. Kalemegdanska kapela Svete Petke izgrađena je iznad jednog takvog izvora.

Možda će vas interesovati i:

 BONUS VODEO:

Pogledajte

02:46
NA IZVORU SVETE PETKE I MUSLIMANI I KATOLICI TRAŽE LEK: Čudotvorna voda sa Kalemegdana donela je spas mnogim vernicima
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka