Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pored Maja, Huna, Aboridžina - otkriven još jedan narod koji je veštački modifikovao lobanje - zašto su to radili?

Veštačko modifikovanje lobanja još od najranijeg detinjstva je bila jedna od učestalijih praksi među drevnim narodima i civilizacijama.

 Modifikovane lobanje Izvor: Profimedia / ilustracija

Različite modifikacije na telu su jedna od najpoznatijih praksi tokom istorije, pa je tako čak i Ledeni čovek Eci na sebi imao tetovaže. Naravno, zabeležene su i druge vrste, i to sa različitim svrhama - verske ili estetske pirode. Neke od njih se praktikuju i danas, dok su druge na neki način šokantne za moderno drušvo, baš takva je i praksa veštačkog modifikovanja lobanja. 

Poslednja u nizu ovakva studija je sprovedena od strane naučnika sa univerziteta Кjušu u Japanu i Montana u SAD-u, i ona se bavila analizom modifikacije lobanje kod naroda Hirota u Tanegašimi na jugu Japana. Vremenski opseg je obuhvatio lobanje individua koje su živele od 3. do 7. veka n.e..

Cilj analize je bio da unapredi razumevanje namerne procedure koju su pored naroda u Japanu, praktikovale i druge civilizacije na udaljenim mestima - od Evrope, Afrike i Amerike.

Subjekti, čiji su ostaci izvađeni iz ogromne nekropole Tanegašima pre nekoliko decenija, pokazuju karakterističnu deformaciju u potiljačnom i parijetalnom delu lobanje, što rezultira "kratkom" glavom koja je spljoštena pozadi. U poređenju sa drugim modifikacijama sprovedenim u Japanu, primećuju se značajne razlike.

Nalazi sugerišu da nije bilo rodne diferencijacije u modifikacijama, za šta stručnjaci pretpostavljaju da je izvođena kako bi se pojedinci iz određene grupe razlikovali od drugih slojeva. 

Modifikacije kroz istoriju

Lobanja je koštana struktura sastavljena od nekoliko ploča koje štite mozak. U ranim fazama ljudskog života, kosti koje čine lobanju još nisu u potpunosti srasle - što čini glavu bebe podložnom deformitetima. Zbog toga namerna modifikacija lobanje koju neke kulture praktikuju počinje u najranijem detinjstvu. 

Neke od tehnika koje menjaju strukturu lobanje podrazumevaju kompresione zavoje, daske ili druge strukture pritisnute na glavu deteta tokom dužeg vremenskog perioda kako bi se stvorila trajna modifikacija.

Neka plemena u Africi i danas vrše modifikacije lobanja.

Hirota nije jedini narod koji je koristio ovaj oblik modifikacije lobanja kroz istoriju. U stvari, postoje desetine civilizacija, plemena i gradova koji su sprovodili ovu praksu da bi izdužili svoju glavu. Neki od najčešće proučavanih primera su navedeni u nastavku:

- Huni, nomadski narod iz Centralne Azije

- Ostrogoti, germanski narod sa Crnog mora

- Maje, mezoamerički narod

- Činuk, domorodačko plemene iz Severne Amerike

- Aboridžini iz Australije

- Parakasi, pleme sa juga peruanske obale

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:53
Lijangdžu civilizacija
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka