Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako zvuči rikalo? Poslušajte zvuk tradicionalnog instrumenta zastupljenog u Crnoj reci, Negotinskoj krajini i Homolju

Etnolog Aleksandar Repedžić i umetnica Anđela Đermanović upoznaju nas sa starim instrumentima i kroz svoj dokumentarni serijal nam donose njihove zvuke.

 Rikalo_tradiciponalni instrument Izvor: Počudište

Etnolog Aleksandar Repedžić i vizuelna umetnica Anđela Đermanović napravili su Počudište! U Počudištu, kroz seriju kratkih dokumentarnih filmova, njih dvoje nas vode kroz mitove, mistične rituale i običaje naroda Balkana.

U Počudištu susrešćete se sa misterijama, bićima koja egzistiraju u ljudskoj imaginaciji vekovima, tajanstvenim gradovima, fenomenima magije, urbanim i ruralnim legendama, paranormalnim pojavama, zagrobnim životom i obredima ali i životom marginalizovanih grupa.

Upoznaćete se sa bogatom narodnom i duhovnom kulturom bez senzacionalizma gde su različiti fenomeni prikazani kakvi zaista jesu.

U svom novom serijalu dokumentarnih filmova, Aleksandar i Anđela vam puštaju počudne zvuke! Prvi instrument sa kojim nas upoznaju je rikalo!

Rikalo ili bušin je stari duvački, čobanski instrument, spada u trube, izrađuje se ili od kore drveta ili dubljenog drveta. Prvo je sezonsko, drugo trajno. Ima specifičan zvuk koji podseća na fanfare. Etno-muzikolozi su zabeležili da je zastupljen u Crnoj reci, Negotinskoj krajini i Homolju.

Rikalo se pravi u proleće, kad je lipa u sokovima. Kora lipe se raspori i oljušti, a potkorica se britvom iseče na kaiševe. Deblja kora se uvija tanjom i dobro zategne. Od drveta sa napravi pisak koji se stavlja na manji otvor. Na rikalu se sviraju čobanske melodije u vidu signala, koje treba da čuju ostali pastiri.

U njhovom dokumentarnom filmi poslušajte kako zvuči rikalo:

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka