Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sveti Jovan Biljober: Kako se pravi Ivanjdanski venac, koje se bilje u njega stavlja i zbog čega?

Zbog čega se na Ivanjdan plete venčić, od kog bilja i zbog čega, saznajte u kratkom dokumentarnom filmu etnologa Aleksandra Repedžića i umetnice Anđele Đermanović.

 Ivanjdanski venac Izvor: Počudište

Etnolog Aleksandar Repedžić i vizuelna umetnica Anđela Đermanović napravili su Počudište! U Počudištu, kroz seriju kratkih dokumentarnih filmova, njih dvoje nas vode kroz mitove, mistične rituale i običaje naroda Balkana.

U Počudištu susrešćete se sa misterijama, bićima koja egzistiraju u ljudskoj imaginaciji vekovima, tajanstvenim gradovima, fenomenima magije, urbanim i ruralnim legendama, paranormalnim pojavama, zagrobnim životom i obredima ali i životom marginalizovanih grupa.

Upoznaćete se sa bogatom narodnom i duhovnom kulturom bez senzacionalizma gde su različiti fenomeni prikazani kakvi zaista jesu.

Sveti Jovan Biljober

"...Ivanjdan proslavlja crkva kao dan rođenja sv. Jovana. Ona ga naziva Pretečom i Krstiteljem, a narod Biljoberom, Metlarom, Svitnjakom, Igriteljom i Narukvičarom. Narodna verovanja i obredi u vezi sa Ivanjdanom su nesumnjivi ostaci mnogobožačkog solarnog praznovanja letnjeg sunčeva solsticija. Po narodu, od tog dana sunce se vraća od severa na jug ("stane, zaigra"), počinje da kulminira sve niže i niže, i dani da kraćaju; ljudi pale vatre da mu pojačaju snagu, kupaju se da bi se ozarili njegovom snagom, upotrebljavaju bilje i vence da bi održali zdravlje..." (Š. Kulišić, P. Ž. Petrović i N. Pantelić (1970). Mitološki rečnik)

U jednom od njihovih dokumentarnih filmova pokazuju nam kako se pravi venac za Ivanjdan, praznik svetog Jovana Krstitelja: koje se bilje i zbog čega u njega plete, gde se on stavlja i šta simbolizuje?

Saznajte u videu koji sledi:

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka