Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROFAKUC - Božićno maskiranje: Šta Vlasi iz Homolja sebi 'obezbeđuju' ovim jedinstvenim običajem i šta on podrazumeva?

Sledi počudna priča etnologa Aleksandra Repedžića i umetnice Anđele Đermanović o profakucu - jedinstvenom običaju Vlaha u Homolju.

 Profakuc Izvor: Počudište

Etnolog Aleksandar Repedžić i vizuelna umetnica Anđela Đermanović napravili su Počudište! U Počudištu, kroz seriju kratkih dokumentarnih filmova, njih dvoje nas vode kroz mitove, mistične rituale i običaje naroda Balkana.

U Počudištu susrešćete se sa misterijama, bićima koja egzistiraju u ljudskoj imaginaciji vekovima, tajanstvenim gradovima, fenomenima magije, urbanim i ruralnim legendama, paranormalnim pojavama, zagrobnim životom i obredima ali i životom marginalizovanih grupa.

Upoznaćete se sa bogatom narodnom i duhovnom kulturom bez senzacionalizma gde su različiti fenomeni prikazani kakvi zaista jesu.

Profakuc - Božićno maskiranje u Laznici je njihov dokumentarni film u kom je predstavljen jedinstven običaj Vlaha u Homolju, gde se tokom Božića, muškarci maskiraju u demone. U filmu su prikazani delovi proslave Božića, maskiranje kao i lomljenje česnice. Kroz profakuc se na simboličan način imitativnim seksom, pesmom i igrom obezbeđuje plodnost tokom čitave godine. U samom običaju učestvuje celo selo ali i meštani sela Selište koji su takođe maskirani i učestvuju u ovom običaju. Čitav običaj prati igra i pesma i kolo kao neizostavni element ovog običaja.

Pogledajte:

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka