Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vatreni juriš Katalonije, Valensije i Baleara: Prerušeni u demone učesnici luataju ulicama i mašu pirotehnikom - zašto?

Učesnici ovog trasicionalnog plesa lutaju ulicama obučeni kao demoni i mašu pirotehničkim sredstvima uz zvuke bubnjeva.

 Correfoc_115961188.jpg Izvor: Shutterstock / Anibal Trejo

Correfoc ili prevedeno na srpki jezik "vatreni juriš", je manifestacija karakteristična za španske oblasti Kataloniju, Valensiju i za Baleare. Podrazumeva maskiranje ljudi u čudovišta i šetnju ili trčanje sa vatrometom u rukama, dok im se gledaoci sklanjaju i pokušavaju da izbegnu aktivne učesnike. 

S obzirom da postoji tek nekoliko decenija, ovaj festival je mlad, ali i dovoljno star da svaki grad ima svoju sopstvenu kreaciju kostima izrađenu po uzoru na mitološka bića. Oni se svake godine pojavljuju na događajima, dok glavni deo obično predstavljaju momenat kada se pali veliki vatromet - a ostatak učesnika uzima manje i u jurišima raspršuje iste, kroz masu ljudi. 

Za organizatore i lokalne vlasti, ovakav vid proslave predstavlja pravu noćnu moru, ali većina njih sami preduzimaju mere opreza i oblače pomoćnu opremu kako bi izbegli nastanak povreda i opekotina. 

Iako niko ne zna poreklo tradicije, pretpostavka je da je evoluirala od tradicionalnog srednjovekovnog Ball de Diables, tj. "Plesa sa đavolima". Koji je crkva pretvorila u tematiku bobre dobra i zla, s razlikom što je vremenom u sve uključena i pirotehnika.

Ono što je važno znati jeste da je ova manifestacija uglavnom pratilac drugih, poput proslave sveca zaštitnika u Barseloni, koja se održava 24. septembra ili Festa Major-a bilo kog drugog grada spomenutih oblasti. Ukratko, pomahnitala čudoviša sa vatrometima u rukama možete videti prilikom bilo kog većeg festivala. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka