Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POKLADNO JAHANJE U GOLUBINCIMA: Šta ovaj običaj simbolizuje i zbog čega je značajan meštanima, otkrijte u počudnoj priči

Sledi počudna priča etnologa Aleksandra Repedžića i umetnice Anđele Đermanović o pokladnom jahanju u Golubincima.

 Pokladno jahanje u Golubincima Izvor: Počudište

Etnolog Aleksandar Repedžić i vizuelna umetnica Anđela Đermanović napravili su Počudište! U Počudištu, kroz seriju kratkih dokumentarnih filmova, njih dvoje nas vode kroz mitove, mistične rituale i običaje naroda Balkana.

U Počudištu susrešćete se sa misterijama, bićima koja egzistiraju u ljudskoj imaginaciji vekovima, tajanstvenim gradovima, fenomenima magije, urbanim i ruralnim legendama, paranormalnim pojavama, zagrobnim životom i obredima ali i životom marginalizovanih grupa.

Upoznaćete se sa bogatom narodnom i duhovnom kulturom bez senzacionalizma gde su različiti fenomeni prikazani kakvi zaista jesu.

Pokladno Jahanje u Golubincima je njihov film o modifikaciji samog običaja i njegovom dolasku iz Slavonije u Srem. Dvanaesto po redu pokladno jahanje predstavlja relativno nov običaj u Sremu, kako je prihvaćen od strane meštana i šta on za njih simbolizuje i znači. Meštani od kojih su neki Srbi a neki Hrvati zajedno učestvuju u običaju idu od kuće do kuće jašući konje uz pesmu tamburaša, najavljujući Mačkare koje se održavaju narednog dana. Film govori o prijateljstvu dva naroda koji vekovima žive na istom prostoru, bez obzira na sukobe devedesetih godina prošlog veka.

Pogledajte:

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka