Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od davnina predstavljaju simbol rađanja: Najzanimljivije tradicije sa jajima iz celog sveta

Ovo je nekoliko najzanimljivijih tradicija vezanih za jaja i Uskrs iz čitavog sveta.

 Jaja.jpg Izvor: REBECCA HALE

JAJA su oduvek bila simbol plodnosti i obnove. Pagani su ih smatrali simbolom rađanja i regeneracije karakteristične za prolećno vreme i proslavu dolaska istog. Rani hrišćani primenili su istu simboliku na Hristovo uskrsnuće i novi život.

Prema tome, tradicija farbanja i dekorisanja jaja drevni je običaj i primenjuje se kod hrišćana sa istoka i kod hrišćana sa zapada još od srednjeg veka, ali je poreklo tradicije i dalje predmet sporenja. Ovo su neke od najinteresantnijih tradicija iz celog sveta vezana za njih: 

Haft Sin

Novruz je preko tri hiljade godina stara tradicija, koja uključuje "sedam S" ili neizostavnie stvari koje se moraju naći na Haft-Sin stolu: somagh (začin sumak), sendsched (oskoruša), serkeh (sirće), sib (jabuke), sir (beli luk), samanak (puding od klica pšenice) i sabze (klice pšenice, ječma ili sočiva). 

Ipak, tokom proslave persijske Nove godine tj. prolećne ravnodnevnice i jaja predstavljaju deo trpeze kao simbol plodnosti. Tim povodom deca uzimaju ukrašena jaja i igraju se sa njima, a poslednja osoba sa nerazbijenim jajetom imaće najviše sreće u narednih godinu dana. 

Kaskaron 

Izvedenica od španske reči koja označava "ljusku jajeta". U Evropu su preko Marka Pola došli iz Кine - gde su punjena mirišljavim prahom i poklanjana. Vremenom je ovaj običaj u Italiji postao romantičan ritual u kom muškarci bacaju mirisne ljuske jaja na svoju voljenu. Odatle se proširio u Španiju i konačno u Meksiko preko žene cara Maksimilijana I.

Danas su kaskaroni punjeni konfetima popularni na američkom jugozapadu i u Meksiku, gde se mrve iznad glava za sreću.

Pisanka 

Proleće znači Uskrs i farbanje jaja. Bilo da su punjena čokoladom ili konfetama, ona su duboko ukorenjena u istoriji pravoslavnog hrišćanstva. Širom istočne Evrope jaja se farbaju u crveno da simbolizuju krv Hristovu. Dok je u Ukrajini i poljskoj, Uskrs sezona pisanke - komplikovano ukrašenih jaja.

Naravno, ovo nije vreme kada se jaja samo ukrašavaju, već se i jedu. Tokom prolećnih praznika, postoji bezbroj jela sa jajima koja se spremaju i ona se kreću od slatkih (slovački sir od jaja koji se zove Hrudka) do slanih (punjena jaja). 

Cureki

Cureki je slatki hleb sa kvascem iz Grčke. Obično se plete (u ovom slučaju po jedan pramen za svakog od Svete Trojice) i služi kao pogača ili pletenica. Tradicionalno, u nju se dodaju koštica višanja i mastika, a na nju jarko crvena jaja kao ukras. 

Kolač Paskalina

Jelo potiče iz Ligurije u Italiji i u prevodu na srpski jezik znači "uskršnji kolač". Pravi se tako što se prolećno zelje poput spanaća ili blitve dinsta sa lukom i sirom i stavlja kao fil između jaja i nekoliko slojeva kore ili lisnatog testa (navodno su rani recepti zahtevali 33 sloja testa koji simbolizuju 33 godine koliko je Isus Hrist hodao zemljom). 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka