Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Davno zaboravljeni Japan: Fotografije koje vraćaju u prošlost i oživljavaju stare tradicije ove azijske države

Eliza Sidmor je često na svojim proputovanjima po Aziji fotografisala scene iz svakodnevnog života, za vas smo izdvojili njene najzanimljivije fotografije iz Japana.

 Japan.jpg Izvor: Eliza Scidmore

Bila je novinar, predavač, književnik i kolekcionar, sa posebnom strašću prema putovanjima. Svoju mladost je provela u Medisonu, državi Viskonsin, da bi se nakon Građanskog rata preselila u Vašington. Dve godine se školovala na koledžu Oberlin pre nego što je dobila mesto dopisnika novina koje pokrivaju društvenu scenu prestonice.

Njena karijera je krenula uzlazno putanjom 1883. godine tokom putovanja na Aljasku koje je dokumentovala u svojoj prvoj knjizi. Ubrzo posle toga, sitže i do južne i istočne Azije. Eliza je prvi put posetila Japan 1885. godine i tamo se vraćala mnogo puta nakon prvog dolaska, gde je često u svoje ruke uzimala fotoaparat i beležila detalje iz svakodnevnog života i gejše.

Ko su bile gejše?

Potrebno je pet godina da majko, tj. učenica, postane jedna gejša. Za to vreme ona će ovladati veštinama sviranja nekoliko nacionalnih instrumenata, igranja naciolanih plesova, pevanja narodnih pesama, delikatnom ceremonijom služenja čaja, ali i poznavanjem društvenih igara. 

Drugim rečima, one moraju da budu svestrane i obrazovane, kako bi mogle da vode interesantne razgovore sa svojom klijentelom tokom poslovnih banketa. Dolaskom Zapadnjaka u Japan u 19. veku, mnogi nisu znali da naprave razliku između njih i običnih zabavljačica ili čak prostitutki, što je dovelo do toga da sve budu svrstane u istu grupu. 

Međutim, istina je da gejše nije teško prepoznati, jer su njihova lica uvek obojena u belo dok na glavama nose perike. Uvek su obučene u raskošan i svileni kimono, a na nogama imaju okobo - tradicionalne drvene klompe sa platformom.

Malo poznata činjenica je da su prve gejše u stvari bili muškarci, ali do sredine 18. veka tom profesijom su ovladale žene - a tradicija se očuvala do danas. Malobrojne moderne žene koje ulaze u ovaj svet privukla je romantična predstava o gejšama ili ljubav prema tradicionalnim veštinama. Ali, pre Drugog svetskog rata većina njih nije imala izbora, bile su rođene u tom poslu ili prisiljene da se njime bave kako bi preživele.

U društvu u kojem je ženi bilo mesto ili u kući ili u bordelu, gejše su izborile odvojeni kutak, stvorivši zajednicu žena poznatu kao "svet cveća i vrba". Na svom vrhuncu su diktirale modu i popularnu kulturu, smatrane su supermodelima tog vremena. Ali, kako se zapadnjačka kultura širila posleratnim Japanom, gejše su se zamrznule u vremenu, učinivši tradiciju delom svoje privlačnosti.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka