Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgubio je protiv Zevsa u Titanomahiji i zbog toga je surovo kažnjen: Ko je Atlasa pretvorio u planinu?

Stari Grci su verovali da je titan Atlas pre nastanka ljudi vodio bitku protiv bogova sa Olimpa koju je izgubio, zbog čega je surovo kažnjen.

 Atlas i Persej Izvor: Profimedia

ATLAS je bio jedan od najpoznatijih predolimpijskih bogova nadaren za filozofiju, matematiku i astronomiju, sin boga Japeta i okeanide Klimene. Pored toga što je bio otac mnogih ćerki - uključujući Plejade, Hijade i Hesperide, i nekoliko sinova, on je prema starogrčkoj mitologiji bio učesnik neuspele pobune protiv Zevsa i ostalih bogova sa Olimpa, nakon čega je osuđen na kaznu. 

Naime, nakon što je prva generacija bogova po imenu Titani sa planine Otris, zbačena sa vlasti od strane bogova sa Olimpa čiji je predvodnik bio Zevs - poražena božanstva su rešila da povedu bitku kako bi povratili izgubljeno. Mitologija ovaj desetogodišnji sukob naziva Titanomahija i ona je navodno vođena mnogo pre nego što je čovečanstvo uopšte i postojalo. 

Njegovi sinovi, Prometej i Epimetej su tokom bitke zauzeli suprotnu stranu od oca i odlučili da pomognu Zevsu. Dok su on i njegov brat Menetije stali na stranu Titana. Vremenom je Atlas uspeo da postane i vođa pobune, što se na kraju ispostavilo kao koban potez jer mu je nakon poraza upravo zbog ovoga dodeljena najteža kazna. 

Atlas je osuđen da zauvek drži nebo na svojim ramenima dok balansira na kranjiim zapadnim ivicama zemlje u blizini bašte svojih ćerki Hesperida. I dok neke priče tvrde da je nebo stavljeno direktno na njegova ramena, druge navode da on u stvari drži dva stuba koji pomažu da nebo i zemlja zauvek ostanu spojeni. 

Susreti sa herojima

Pošto  Atlas nigde nije mogao da ide sa nebom na ramenima - a mitologija čak navodi da se on ovog tereta nije rešio ni nakon smrti -  tokom kazne ga je posetilo samo dve osobe. Prvi je bio Herakle, koji je nakon poništena dva podviga morao da izvrši dodatni zadatak kralja Euristeja i donese nekoliko zlatnih Hesperidinih jabuka. Tom prilikom je miljenik bogova i starogrčki heroj predložio Atlasu da zamene uloge i da umesto njega pridrži nebo dok ovaj ne ode do svojih ćeri da uzme jabuke, kako ne bi privukao pažnju zmaja-čuvara Ladona. 

Atlas je rado prihvatio predlog i svoja ramena na kratko oslobodio tereta, ali i skovao lukavi plan. Kada se vratio sa jabukama on je ponudio Heraklu da sam odnese jabuke kralju, na šta je heroj lukavo odgovorio da se slaže ali pod uslovom da za trenutak umesto njega opet pridrži nebo kako bi se namestio u udoban položaj. Međutim, čim su se zamenili, Hrakle je zgrabio jabuke i više se nije vratio. 

Drugi heroj koji je posetio Atlasa je bio Persej. Na njegovom putu iz zemlje Gorgona, starogrčki heroj je zamolio Titana da mu pruži gostoprimstvo. Poučen prethodnim iskustvom, ali i zbog proročanstva koje mu je izrečeno, on ga je odbio. Tom prilikom Atlas nije propustio da ga izvređa i kaže kako je njegova tvrdnja da je ubio Meduzu bogohuljenje. Ljutit, Pesrej mu je pokazao glavu čudovišta i pretvorio ga u kamen, odnosno planinski venac za koji mnogi tvrde da je u stvari planina u severnoj Africi.  

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka