Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zevsov stariji brat nepredvidive naravi: Kako je Posejdon stigao u Troju i zaratio protiv njenih stanovnika?

On je prema mitologiji bio buntovni brat Zevsa, gospodar mora sa trozubcem u ruci i palatom na dnu mora.

 Posejdon-0334976790.jpg Izvor: Profimedia

POSEJDON je prema starogrčkoj mitologiji bog svih mora i svih reka i konja, on je donosilac oluja i zemljotresa, kao i drugih vidova destrukcije. Koliko je bio nepredvidiv - iako ne uvek i loš - najbolje govore brojne legende o sporovima koje je vodio sa drugim božanstvima ali i sa običnim smrtnicima, od kojih su svakako najpoznatiji oni sa Atinom. 

Značenje njegovog imena je do danas izgubljeno, što prema mišljenju stručnjaka sugeriše da je on u stvari drevno božanstvo čiji koreni sežu u praistoriju. S druge strane, to možda znači da je on nekada davno bio i bog zemlje i plodnosti, pored titule gospodara mora koju je nastavio da nosi u antici. Postoje čak i teorije da je on u jednom trenutku smatran vrhovnim božanstvom, a kao primer u korist ove hipoteze navode se portreti na kojima liči na Zevsa

Ipak, najčešći način na koji je prikazivan jeste dok jaše kočiju sa četiri konja i nosi trozubac u ruci. On je njegov glavni simbol prepoznavanja, koji se često spominje u legendama o Posejdonu, uključujući onu koja objašnjava stvaranje njegovog konja Skifiosa ili nastanka ostrva Nisiros.

Njegova najveća strast bila ona prema ženama, iako je bio oženjen sa Amfitrit. Sve one koje nisu želele da mu uzvrate pažnju, uzimao je na silu i uz pomoć lukavstva, što je rezultiralo potomstvo sa Meduzom, Demetrom, Etrom i mnogim drugim boginjama i natrprirodnim bićima iz grčke mitologije

Beg iz utrobe i podela 

Mitologija navodi da je on bio pretposlednje dete Titana Hrona i Reje, što znači da ga je njegov otac progutao sa ostalom braćom i sestrama, svima, izuzev Zevsa - koji ih je na kraju i spasio iz njegove utrobe. Nakon pada Hrona, svet je bio podeljen izneđu Posejdona koji je dobio more, Zevsa koji je preuzeo nebo i Hada koji je zagospodario podzemljem, dok je planina Olimp pripadala svoj trojici.

Međutim, kako je imao preku narav i nije mogao da podnese arogantno ponašanje svog brata kao vladara, udružio se sa Herom i Atinom da mu očita lekciju. Ipak, Zevs je uz pomoć morske nimfe Tetide i jednog od Hekatonhejra Brijareja uspeo da savlada svo troje. 

Takmičenje sa Atinom i put u Troju

Ljubomoran na Atinu što je proglašena zaštitnicom novoosnovanog grada rešio je da je izazove na takmičenje i da se izbori za naklonost stanovnika. Nakon kraćeg pregovaranja, njih dvoje su se dogovorili da im svako ponudi po jedan dar, a da oni sami odaberu koji je bolji. Posejdon je zario svoj trozubac u tlo iz kog je istog trenutka potekao izvor, on im je obezbedio vodu ali kako je bila slana nije je bilo moguće piti. Ali kada im je Atina ponudila stablo masline, oni su prihvatili ovaj velikodušan dar i po njoj nazvali grad. 

Jedna druga legenda objašnjava kako se našao u centru zbivanja priča iz Ilijade i Odiseje.

Nakon što je zajedno sa Apolonom uvredio Zevsa, Posejdon je morao da ode na izdržavanje kazne u Troju kod kralja Laomedona. Čim su stigli, on im je odmah naredio da podignu velike odbrambene zidove uz obećanu naknadu, što na kraju nije ispoštovao. Da bi mu se osvetio on je poslao čudovište da muči grad.

Kada je izbio Trojanski rat Posejdon je zauzeo stranu Ahejaca i odlučio da se bori sa njima, iako u Homerovoj Ilijadi stoji da je on spasao Eneju od Ahila. On se pominje i u Odiseji, jer je glavni protogonista priče na svom putu ka Itaki oslepeo njegovog sina kiklopa. Besan, odlučio je da mu se osveti i to tako što je uradio ono što najbolje zna: poslao je strašnu oluju na Odisejeve brodove koji su godinama lutali morima.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka