Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre bogova sa Olimpa vladali su Titani: Kako je Kron pobedio svog oca Urana i uspostavio Zlatno doba ljudi?

Prema starogrčkoj mitologiji najmlađe dete Urana i Geje usudilo se da se suprostavi ocu tiraninu, ali i kasnije da napravi istu grešku.

 Saturn I Uran-0699831535.jpg Izvor: Profimedia

Prema starogrčkoj mitologiji Kron ili Kronos je smatran najmlađim detetom Geje i Urana, ali i vođom prve generacije Titana - samim tim nakratko i vladarem svih bogova i ljudi. Takođe poznat i po tome što je bio brat ostalih Titana, koji se oženio sestom Rejom i sa njom dobio šestoro dece - Hada, Hestiju, Demetru, Heru, Posejdona i Zevsa.

Onim koji je igrao ključnu ulogu u stvaranju Univerzuma - prvo kao pobunjenik protiv svog oca Urana, a zatim i kao tiranin protiv kog je njegov sin i bog Zevs poveo pobunu. A kako je do svega navedenog došlo? 

Kastracija oca

Priča o Kronu započinje nakon Uranove odluke da Kiklope i Hekatonhire sakrije u duboke tame Tartara i to tako što je ožalošćena Geja smislila lukav plan i napravila srp, nakon čega je pozvala u pomoć svoje potomke. Jedini koji se nije uplašio oca i želeo svojoj majci da pomogne bio je upravo Kron.

Dakle, Geja je dala svom najmlađem detetu srp i sakrila ga u svojoj utrobi. Već sledeće noći, kada je Uran željan ljubavi došao da legne sa njom, Kron je ispružio svoju ruku i kastrirao ga - što je rezultiralo oslobađanjem braće i sestra i njegovim proglašenjem za kralja svih bogova i ljudi.

Nakon ovih događaja on se prema mitologiji oženio Rejom i neko vreme živeo skladno. Baš u tom periodu i zbog Kronovih dobrih dela, Geja je rešila da daruje ljudima useve po njihovoj volji, oni pak, neometani i bez potrebe za teškim radom su živeli zdravim i srećnim životom. Mitologija navodi kako su u tom periodu blagostanja, čak i bogovi šetali Zemljom, zbog čega je nazivan Zlatnim i najlepšim dobom. 

Ali...

U nekom trenutku, Kron se uplašio pobune i rešio da baš kao i svoj otac još jednom utamniči Kiklope i Hekatonhire, s razlikom što je on ovaj put rešio da postavi zmaja po imenu Kampe da ih čuva. Nedugo potom je od svojih roditelja saznao i za proročanstvo da će ga neko od njegove dece zbaciti, zbog čega je počeo jedno po jedno da ih proždire. Videvši da se njen muž pretvorio u Urana, a nakon što je zatrudnela sa šestim detetom, Reja se obratila Geji za pomoć.

Ona je tada savetovala da ode na ostrvo Krit, gde je rodila veoma moćnog sina po imenu Zevs. Podstaknuta savetima, ona je ostavila svoje dete na čuvanje nimfama, a Kronu dala kamen umotan u pelene umesto bebe. On ga je ni ne sluteći da je u pitanju podvala, progutao i nastavio da živi spokojno u uverenju da više ne postoji ni jedna pretnja koja će ga sprečiti da vlada. 

Godinama potom, prerušen u Kronovog peharnika, Zevs je zamenio njegovo omiljeno piće sa onim koje izaziva mučnine i povraćanje, što ga je dovelo do toga da izbaci svu svoju decu - koja su se kasnije udružila sa Kronovom utamničenom braćom i sestrama i zbacila ga sa vlasti posle decenijskog rata po imenu Titanomahija.

Zbačen sa prestola, Kron je prema jednoj verziji pobegao u Lacijum, a prema drugoj je zatvoren u Tartar.

Uzor za Božić

Stari Rimljana su ovo božanstvo nazivali Saturn, međutim, oni njega nisu smatrali toliko lošim. Već su više verovali da jednom kada je pobegao za Lacijum - region koji obuhvata i Rim, da je opet uspostavio Zlatno doba. Zato su ga slavili svakog decembra tokom šestodnevnog festivala Saturnalija, koji se danas smatra jednim od najvažnijih antičlkih praznika i baš onim koji je najviše uticao na način na koji ljudi danas slave Božić.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka