Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Između Bogojavljanja i Božića su NEKRŠTENI DANI: Vreme kada prema narodnom predanju svetom živih lutaju mrtvi

Prema narodnom verovanju period od Božića do Nove godine se smatra "nekrštenim danima", periodu kada se izbegavao izlazak noću.

 Nekršteni dani_553970572.jpg Izvor: Shutterstock

Verovanju koje je kod Srbe prisutno još od davnina, iako se njegov koren ne može tačno utvrditi samo objašnjenje da je ovo vreme kada Isus Hrist još uvek nije bio kršten, zbog čega je zemlja otvorena za svet mrtvih koji u njega prelaze - govori o njegovom paganskom poreklu koje je "prikriveno" hrišćanskom tradicijom.

Zbog prisustva ovih nečastivih sila veruje se da noću ne treba izlaziti, jer će se one tada potruditi da svakome ko se na tako nešto usudi pomrse raučne. Najviše vole kućne pragove i dovratke živih, a ponekad odaberu za svoj dom i krovove ili bunare sa vodom. Ipak, ukoliko je neka stvar izuzetno hitna i neodložna, predanje preporučuje beli luk, krst, neki oštar metalni predmet uz izgovaranje bajalice ili molitve, kao glavni vid odbrane.

Čega bi se još trebalo pridržavati - prema verovanju

Međutim, sa ovim nije kraj uputstvima kojih bi se prema tradiciji trebalo pridržavati do Bogojavljanske noći, od kojih su opisani samo neki - jer se ovaj ciklus praznika Božić - Nova godina - Bogojavljanje smatra najbogatijim po pitanju istih. Pa tako u nekim krajevima Srbije čak i danas postoji pravilo da žene nikako ne smeju da predu, tkaju ili peru garderobu. Takođe, napolju ne bi trebalo ostaviti ništa belo da prenoći, pogotovo ako je u pitanju dečija odeća. 

Ovo navodno nije dobar period ni za rađanje, jer se veruje da su ti ljudi bolešljivi i nesrećni, ali ni za pravljenje dece jer ona onda mogu postati vampiri. Ali, baš kao i prilikom izlaska napolju tokom noći, naš narod je osmislio kako da doskoči zlim silama i po ovom pitanju i to tako što će osoba rođena u nekrštene dane svake godine nositi posebno tkanu košulju.

Dete koje umre nekršteno u ovom periodu po narodnom predanju luta između svetova nevidljivo. Ono nema svoje mesto nigde, zbog čega se samo može čuti kako plače ili dreči. Vlasi su razvili poseban vid odbrane od drekavaca, tako što pri iznošenju tela iz kuće prosipaju vodu i ne vrše sahranu na uobičajenim mestim - jer to bi predstavljalo rizik, da pokojnik dovede mračne sile na ovaj svet. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka