Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanovnici peruanskih Anda već vekovima izvode jedan neobičan običaj za Božić: Borba pesnicama umesto poklona

Stanovnici peruanskog regiona Kusko svakog Božića se okupljaju da učestvuju u ritualu borbe pesnicama, čiji cilj je poravnanje računa i rešavanje sukoba pre kraja godine.

 Borba pesnicama-0186273040.jpg Izvor: Profimedia

SVAKOG 25. DECEMBRA stanovnici peruanskih Anda izlaze na ulice i trgove svojih gradova da učestvuju u tradicionalnoj borbi rešavanja sukoba pesnicama. Običaju koji datira najamnje pet vekova unazad, a čiji cilj je da umesto prazničnih poklona - prijatelji, komšije i poznaninici, između sebe razmene udarce i rasčiste probleme iz protekle godine kako bi učvrstili veze unutar zajednice. 

Takanakui na kečuanskom jeziku znači "udaranje pesnicama" i pre svega predstavlja sportski događaj, ali i neku vrstu suda i tradicije koja ujedinjuje stanovnike Anda oko kulturnog nasleđa drevnih Inka, zajedno sa njihovim postkolonijalnim korenima. Kao što je već spomenuto cilj je da se među neprijateljima rasčiste nesuglasice i učvrste veze dok animirani gledaoci pevaju, plešu i navijaju. Zato je svima dozvoljeno da učestvuju - da, i deci, a sam koncept zahteva okupljanje u prostorima posvećenih ovom događaju i najavama učesnika protiv koga žele da se bore. 

Vrste sporova često variraju, i mogu da se kreću od onih romantične prirode ili sukoba različitih mišljenja među prijateljima do pravnih pitanja. Jednom kad izađu u ograđeni prostor neprijatelji u tradicionalnim nošnjama će se najpre zagrliti, a isto to će i ponoviti nakon što završe borbu. 

Između im je dozvoljeno da se udaraju i šutiraju sve dok sudija ne odluči da prekine borbu tj. ne proceni da je jedan od učesnika stekao prednost. Jedino što je zabranjeno je da skaču po suparniku ili da ga šutiraju dok se nalazi na zemlji. Iako većini ljudi sa zapada ovaj običaj verovatno deluje kao nasilna praksa, lokalno stanovništvo ističe da im je ovaj festival omogućio da uzmi pravdu u svoje ruke i svoje probleme reše bez uplitanja moćnih ljudi. 

Kako sami ističu, najbolji deo je što nikoga zaista nije briga da li dobija ili gubi jer će sudija na kraju svakako proglasiti da je do pomirenja došlo. S druge strane, tokom celog trajanja festivala služe se velike količine alkohola koji većina konzumira, što na kraju rezultira time da se ni ne sećaju ishoda borbe. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka