Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njihovi običaji nisu menjani milenijumima: Žene iz plemena Bondi se udaju za dečake i same ih vaspitavaju - zašto?

Autor Aleksandra Cvetić

Bonda pleme iz Indije, predstavlja jedno od najizolovanijih plemena na svetu poznato i po tome da se u njemu odrasle žene udaju za dečake i vaspitavaju ih do punoletstva.

 Bondi-0008536071.jpg Izvor: Profimedia

IZOLOVANO ŠUMSKO PLEME iz unutrašnjosti jugozapadne Indije je poznato po svom neprihvatanju tekovina moderne civilizacije i često agresivnim ponašanjem prema strancima, kako bi sačuvali svoje primitivne društvene običaje i tradicije. A oni malobrojni koji su uspeli da stupe u kontakt sa njima, tvrde kako su svoj cilj uspešno i ostvarili - jer se njihova kultura i tradicija nije menjala tokom poslednjih nekoliko hiljada godina. 

Kako se poslednjih decenija okolina u kojoj žive značajno izmenila, uloge oko održavanja domaćinstva i skupljanja hrane su se izmenile. Veći deo plemena živi od poljoprivrede, dok neke od žena odlaze na lokalnu pijacu da bi razmenile dobra i tom prilikom dopustile turistima da ih fotografišu u zamenu za novčanu naknadu.  

Ovo ne čudi s obzirom da one strancima privlače pažnju svojom odećom i ukrasima, ali i samom činjenicom da pripadaju veoma izolovanoj zajednici s kojom je teško stupiti u kontakt. Većina njih je poluodevena, a najkarakterističniji komad odeće predstavlja tkanina kojom prekrivaju struk po imenu "ringa"

Pored toga, žene ovog plemena su poznate po tome da briju glave i da ih potom ukrašavaju trakama od šarenih perli koje same prave. Dok umesto majici, nose gomilu ogrlica i traka. Ova posebna ljubav prema ukrašavanju se ogleda i u tome, da im je gotovo svaki deo tela prekriven aksesoarima napravljenim od mesinga, aluminijuma ili perli. Dok muškarci umesto ukrasa nose svoje smrtonosne lukove i strele preko leđa. 

Tamo gde se žene udaju za dečake

Pogrebne prakse

Nakon što član zajednice umre, njegovi srodnici ga kremiraju na lomači. Jedan od njih potom mora da utvrdi uzrok smrti, tako što napola spaljene kosti udara kamenjem. Ukoliko se one raspadnu, smatra se da smrt nije nastala zbog upotrebe crne magije. U suprotnom, u ceo slučaj se meša lokalni šaman, koji uz pomoć bajalica i rituala pokušava da otkrije ko je krivac. Kada se utvrdi ko je ta osoba, seosko veće odlučuje o kazni i osveti magijom.

Ipak, najzanimljivija stvar kada je ovo primitivno društvo u pitanju predstavlja priviligovan položaj žena u zajednici. Pre svega ovo se ogleda u tome da su one primarni dobavljači hrane, ali i da su dominantni partneri u braku. Bonda devojke se uglavnom udaju za dečake koji su od njih mlađi najmanje 5 godina, a neretko taj broj može da iznosi i 10 godina. Na taj način, devojke brinu o muževima dok ne porastu i podučavaju ih o svim bitnim stvarima, da bi oni zauzvrat mogli da brinu o njima u starosti.

Prilikom udaje, momak je taj koji mora da plati miraz - a broj krava koji daje njenoj porodici zavisi od samog socijalnog statusa buduće neveste. U slučaju razvoda, ako je žena uhvaćena u preljubi ona mora da vrati dvostruko više nego što je mladoženja dao za miraz. Ipak, ukoliko je muškarac prouzrokovao neku vrstu nepravde koja je rezultirala razvodom, on više ne može da stupi u ugovoreni brak. A interesantan podatak je da za razliku od mnogih drugih populacija u Indiji, broj žena među Bondama znatno premašuje broj muškaraca. 

Ovakav način života i razni običaji vezani za obavezan brak u kombinaciji sa smanjenjem šumskih staništa i siromaštva, doveli su u opasnost čitavo pleme od nestanka. Prema podacima popisa iz 2011. godine ostalo ih je još samo oko 12.000, nakon čega su pokrenuti projekti da se oni integrišu u modreno društvo. Međutim, njihov izrazito agresivan stav prema ovim pokušajima je uništio nadu za njihovu svetlu budućnost.

Pored navedenih problema, još jedna ozbiljna prepreka za budući razvitak društva predstavlja i alkoholoizam među muškarcima - koji većinu vremena provode u kuvanju i konzumiranju pića od pirinča, palme i cveta mahua. A ako se uzme u obzir da su od mladosti obučeni da koriste luk i strelu, onda ne čudi da u kombinaciji sa opijatima često dolazi do bratoubistava.

Možda će vas interesovati i:Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka