Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napravite drevne mesečeve kolačiće i čitajte o legendi zbog koje Kinezi vekovima slave pun Mesec! (VIDEO)

Autor Aleksandra Cvetić

Svake jeseni kada se na nebu pojavi pun Mesec, Kinezi upere svoje poglede u njega i zamisle želju koja se tiče njihovih najvoljenijih.

 Pun mesec u Kini Izvor: Shutterstock

PUN MESEC je vekovima fascinirao ljude širom sveta. Različite civilizacije su beležile promene u prirodi koje se događaju u tom periodu ali i povezivale ovu menu sa određenim ritualnim praksama. Stoga ne čudi da su neki od njih ustanovili i praznike u tu čast, među kojima je najpoznatiji onaj u Kini.

O poreklu Praznika punog meseca se ne zna mnogo, ali postoji mnoštvo legendi. Najpopularnija među njima govori da je još u drevnim vremenima u Kini živeo junak Hou Ji, a koji je imao ženu nadaleko čuvenu po svojoj lepoti i dobroti Čeng E. Ovaj heroj je jednog dana odlučio da se sastane sa boginjom neba i od nje zatraži eliksir mladosti.

Ona je njegovu molbu uslišila, a kada je jedan od njegovih učenika saznao za ovo - odlučio je da ga se dočepa. Iskoristio je trenutak Hou Jievog odlaska u lov i uz pretnje njegovoj ženi zatražio eliksir. Pošto ona nije znala kako da mu se odupre, rešila je da ga popije i gotovo u trenutku njeno telo je postalo lakše i ona se pretvorila u vilu Mesečevog dvorca.

U jednoj od verzija legende, Čeng E je ostalo još malo eliksira na dnu roga, pa je naredila zecu koji je živeo na mesecu da napravi novi eleksir kako bi mogla da ga popije i vrati se na zemlju svom mužu. Legenda kaže da zec još traži potrebne biljke pokušavajući da napravi eliksir.

 Mesečeva vila-0313933404.jpg Izvor: Profimedia

Nakon što je saznao šta se dogodilo njen muž je redovno počeo da provodi vreme u bašti koju je mnogo volela i da joj priprema omiljene kolače i ostavlja voće. Legenda kaže, da je tu satima mogao da sedi i nemo posmatra Mesec misleći samo na nju. Kako je bio veoma poštovan u svojoj zajednici, vemenom su i njegove komšije i prijatelji rešili da mu se pridruže i tako su počeli da prinose žrtve Mesecu. 

Istraživači danas veruju da je Praznik punog meseca tokom vremena evoluirao u ceremoniju prinošenja žrtve i da je prvi put zvanično počeo da se obeležava u VII veku za vreme dinastije Tang. Tada je, kako izvori navode, pored prinošenja žrtve proučavanje i posmatranje Meseca postalo deo ceremonije što je prema mišljenju mnogih razlog što se on opevao u mnogim drevnim pesmama. 

 Mesečevi kolači_1498461755.jpg Izvor: Shutterstock

Drevni kineski Mesečev kolačić

JOŠ JEDNA TRADICIJA se vezuje za legendu a to je hrana. Povodom Praznika punog Meseca, do danas se prave okrugli - baš kao i Mesec na svom vrhuncu, mesečevi kolačići su trebali da simbolizuju jedinstvo porodice.

U njih su stavljani šećer, susam, kikiriki i drugi dostupni začini, dok je po površini ukrašavan šarama, najčešće likom vile Čang E i cvećem. Oni bi se potom za vreme posmatranja Meseca sekli na onoliko delova koliko ima članova porodice i delili. 

U videu možete pogledati kako se prave čuveni kineski mesečevi kolači:

Pogledajte

04:36
Kako Kinezi prave Mesečev kolač?
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Praznik punog Meseca je i dalje popularan u Kini, a mnogi običaji vezani za njega su i dalje živi. Svi oni koji veruju u legendu o Hou Jiu svake jeseni kada se pojavi pun Mesec upere svoj pogled ka vili Čeng E uz želje da njihovi najmiliji budu zdravi i srećni. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka