Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitološka biljka Južnih Slovena: Donosilac sreće i napretka, omiljena među lopovima ali i vojnicima

Raskovnik je biljka oko koje su se raspredale mnoge legende. Smatralo se da se do nje može doći jedino uz pomoć prevare, a onom srećniku koji je se domogne je donosila mnoga blaga i raskidala magijske veze.

 Raskovnik magična biljka Južnih Slovena Izvor: Shutterstock

RASKOVNIK je, po verovanju, neka magijska trava kojom se može otvoriti svaki zaklop. Ovu travu žele da imaju oni koji traže u zemlji novaca, jer su oni, naročito kada ih ima mnogo, tako zatvoreni da se bez raskovnika ne mogu otvoriti i izvaditi.

U Zemunu se pripoveda da je ondašnji trgovac, želeći da nađe takvu travu, neku babu metnuo u bukagije, pa je pustio noću da ide po livadi: kada bi se bukagije same od sebe otvorile, onde mora biti raskovnik (po Vuku). Po drugom predanju, blago mitskog cara Radovana je u nekakvoj zgradi koja na vratima ima zaklopljene brave i katance, pa se do blaga može doći samo pomoću raskovnika, ali se on ne može naći.

Možda će vas interesovati i:

U narodu se zna za ime raskovnika i za njegovu ulogu, ali niko ne zna da ga pokaže. Kazuje se da samo jež (po nekima kornjača) poznaje biljku raskovnik. Treba naći male ježeve i zaklopiti u sanduk. Onda će jež naći raskovnik, njime otvoriti sanduk i pustiti male ježeve. Ali je od ježa teško ugrabiti travu, jer on, pošto otvori sanduk, proguta travu, navode Š. Kulišić, P. Ž. Petrović i N. Pantelić, u Mitološkom rečniku.

Smatra se da među ljudima ima svega par njih koji bi mogli da preopoznaju ovu magičnu biljku. A legenda kaže da raskovnik otključava bilo koji katanac ili bravu, bez obzira na materijale ili veličinu. Neke interpretacije navode da je ova biljka činila istinitim sve što njen vlasnik poželi.

U Bugarskoj je najpopularnije verovanje da se pomoću prevare kornjača može doći do raskovnika, dok je u Srbiji to mišljenje uvraženo za malene ježeve, a u Dalmaciji se veruje da zmije znaju njegovu tajnu. Ono što treba spomenuti, u bogatoj tradiciji slovenskih naroda, se sve tri životinje povezuju sa podzemljem.

Prema nekim verovanjima raskovnik oslobađa od nevidljive magijske veze i oslobađa uklete duše, još se dodaje, da je to biljka koja živi samo jedan dan, iznikne u sumrak, procveta noću i dok jutro svane, ova magična biljka već uvene. Vuk takođe navodi da ova biljka štiti od nesreće i pomaže onima koji žele da prošire prodicu, kao i da svaki raskovnik treba da bude namenjen samo jednoj osobi.

Služio je i kao amajlija, a verovalo se da onome ko ga nosi donosi sreću i napredak, pa su je često nosili i vojnici, jer su verovali da metak ne može da ih pogodi ako je imaju uz sebe. 

Na fotografiji je obični raskovnik ili Laserpitium siler.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka