Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki hrabri Viking je želeo da tamo da završi: Zbog čega i koga valkire vode u Valhalu?

Vrhovni nordijski bog Odin živi u Asgardu, ali Odin vlada i Valhalom. Šta je Valhala i koga mu valkire tu dovode?

 smrt vikinga-0280899065.jpg Izvor: Čarls Ernest Batler (Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia)

Svih-Otac ili Sveotac, Veleuništitelj, Podjarivač i Mnogoznajući, sve su to nazivi za Odina - boga rata i mudrosti.

Bog mudrosti je postao kada je svoje oko stavio u Mimirov izvor - izvor mudrosti, a za uzvrat dobio dozvolu da pije sa njega. Tako je postao najmudriji od svih bogova i stekao sposobnost da vidi budućnost.

Možda će vas zanimati i:

Odin živi u Asgardu, u dvorani koja se zove Valaskjalf, ali Odin vlada i Valhalom, dvoranom umrlih. Valhala je zlatna dvorana sagrađena od zlata. Kostur krova dvorane je načinjen od kopalja, a umesto crepova su štitovi. Valhala ima 540 vrata, a kroz svaka od njih može odjednom na prođe 800 ratnika.

Mudri Odin je znao da se sprema Ragnarok, konačna borba i kraj sveta i za to se pripremao. Duše najhrabrijih ratnika i heroja poginulih tokom bitke, lepe ratnice valkire su mu dovodile u Valhalu (polovinom duša vladao je Odin, dok je druga polovina pripadala Freji).

Pali ratnici koje valkire dovedu u Valhalu nazvaju se einherjari što znači "vojska jednog" ili "oni koji se bore sami". Naziv "oni koji se bore sami" je zbunjujući, jer se nigde u izvorima einherjar ne bori sam (to jest, u pojedinačnoj borbi) u bilo kom značajnom kontekstu. Filolog Rudolf Simek sugeriše da bi ime moglo da potiče od starijeg korena koji je značio "oni koji pripadaju vojsci", što bi imalo više smisla.

Vikinzi - nordijski ratnici na Zemlji, su zavideli einherjarima. Čitav dan bi im prolazio u borbama i činjenju hrabrih dela, a svako veče rane bi im se zalečile i vratilo bi im se zdravlje. Pomisao da će da završe u Valhali, potencijalnu smrt tokom bitke činila je lakšom.

U Valhali, einherjari uživaju u hrani i piću i jedu staronordijsku zver Sӕhrimnir koja vaskrsava noću.

Ali Odin ne drži einherjare oko sebe samo da bi mogli da uživaju u uvežbavanju borbe i ekstravagantnim zadovoljstvima. Kada dođe Ragnarok, poslednja bitka između bogova i divova, Odinu je suđeno da se bori sa strašnim vukom Fenrirom. Einherjari će se hrabro boriti na njegovoj strani. Ali uprkos svim njihovim neustrašivim naporima, suđeno im je da padnu sa svojim gospodarom – a i sa ostatkom kosmosa.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka