Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fašanke - specifičan pokladni običaj koji se zadržao do danas: Šta simboliše ova maskirana povorka? (VIDEO)

Autor Narodni muzej Zrenjanin

Obučeni su u tradicionalnu svečanu rumunsku narodnu nošnju, a karakteristično za kalušare je omotavanje listova crnim gajtanima, na kojima je vezano po nekoliko praporaca.

 Momci obučeni u nošnju stoje na ulici Izvor: YouTube/Terenska Istrazivanja

U vreme belih poklada u Grebencu održavaju se fašanke – maskirane pokladne igre "Faşancu la Grebenaţ". Obavezni deo fašanki jesu kalušari – "călucʼeri".

Kalušari su mladići koji obilaze svaku kuću u selu, i uz zvuk melodične kalušarske pesme igraju tradicionalnu igru kojom teraju zimu i najavljuju početak proleća.

Možda će vas zanimati i:

Obučeni su u tradicionalnu svečanu rumunsku narodnu nošnju, a karakteristično za kalušare je omotavanje listova crnim gajtanima, na kojima je vezano po nekoliko praporaca. Domaćini poslužuju kalušare pićem, a darovanje kokošijeg jajeta, kao simbol napretka i plodnosti, je obavezno. Kalušari ne vrše ophod pre izlaska niti posle zalaska sunca.

Pre početka karnevalske povorke na centru sela kalušari ponavljaju svoju igru. Danas karnevalsku povorku organizuje Mesna zajednica u saradnji sa osnovnom školom i meštanima sela.

Karnevalska povorka prolazi glavnom ulicom. Učesnici povorke prerušavaju se u kostime i paradiraju kroz čitavo selo. Prepoznatljiv motiv svake povorke jeste traktor na kojem se maskirana povorka polako prevozi. Maske su duhovite, aktuelne ali i zajedljive. Mnogi od savremenih događaja nađu mesto u program grebenačkih fašanki.

Cilj maskirne povorke nekada je bio da što strašnijim maskama uplaše i oteraju zimu, a danas je cilj ismevati lokalna, regionalna ili svetska dešavanja.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka