Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSTATI LOVAC I RATNIK: 4 najstrašnija i najsurovija obreda inicijacije u istoriji

Kako bi ušli u svet odraslih, u svet spretnih lovaca i ratnika, dečaci širom sveta su prolazili (a možda i dalje prolaze) kroz bolne obrede inicijacije.

 obredi-inicijacije-0279252154.jpg Izvor: akg-images / AKG / Profimedia

Postati ravnopravan član društva bila je važna stvar u mnogim najstarijim svetskim kulturama. Biti deo zajednice, plemena ili porodice, jedna je od najjačih ljudskih potreba. Oni koji su izopšteni i neprihvaćeni trpe posledice, a često budu poslati u smrt.

U mnogim kulturama širom sveta, u zajednicu se primaju samo oni sposobni. Zbog toga su izmišljeni složeni i često brutalni obredi inicijacije. To su testovi hrabrosti, muškosti ili ženskosti, a oni koji bi prošli kroz ove teške obrede inicijacije bili bi prihvaćeni kao punopravni članovi porodice ili društva.

Možda će vas zanimati i:

1. Preživeti ubode mrava, Amazonija

Narod Satere-Mave jedan je od najstarijih domorodačkih naroda Brazila. Žive duboko u Amazoniji i danas imaju nešto više od 10.000 članova.

Satere-Mave praktikuje surov test muškosti. Oni koji prođu ovaj obred inicijacije postaju ratnici. Obred podrazumeva da mladić istrpi ubode mrava! Starešine plemena uhvate čitavu gomilu metak mrava (Paraponera Clavata), koji su poznati po svom izuzetno bolnom ubodu (otuda im i ime).

Stotine mrava se stavlja u rukavice posebno izrađene od palminog lišća. Tokom obreda mladići moraju da nose rukavice duže od pet minuta. Dok ih mravi bodu u ruke, mladići su u ekstremnoj agoniji.

Čak i kada je obred gotov, agonija se nastavlja. Otrov mrava nastavlja da prolazi kroz telo, umrtvljuje ga, a zbog jakog bola dolazi do halucinacija. Telo dečaka se ponekad trese danima. Da bi postao ratnik, dečak mora da istrpi isti proces dvadesetak puta tokom nekoliko meseci.

Možda će vas zanimati i:

2. Smrtonosni skok Vanuatua

Država Vanuatu nalazi se u arhipelagu koji se sastoji od 83 ostrva različitih veličina. Na jednom od njih, ostrvu Pentekoste, pripadnici plemena izvode obred inicijacije kojim prkose smrti. Ovaj obred se smatra jednim od najsmrtonosnijh plemenskih običaja na svetu.

Ovaj obred inicijacije je način da mladić dokaže svoju muškost, kako bi bio primljen u red najhrabrijih ratnika. Ovaj obred - kako se smatra- trebao bi da poboljša zdravlje svih onih koji skaču.

Obred počinje izgradnjom visoke kule koja se pravi pet nedelja i može da bude visoka do 20 do 30 metara. Kula ima nekoliko platformi na različitim visinama, a muškarci skaču sa one koja je namenjena njihovom uzrastu. Kada se popnu na odgovarajuću visinu, vezuju posebne lijane oko članaka, podešene tako da ih spreče da udare o zemlju. Kao dodatna mera predostrožnosti, tlo ispod platforme se obrađuje kako bi se ublažio udar.

 Skakanje sa kule
Skakanje sa kule
Izvor: Michael Runkel / imageBROKER / Profimedia

3. Mučna iskušenja plemena Matse

Indijanci Matse, poznati i kao pleme Matis, jedno su od najizolovanijih amazonskih plemena u Brazilu. Otkriveni su tek 1970-ih.

Od kada su došli u kontakt sa spoljnim svetom, gotovo su nestali. Male boginje su bile nešto što njihov imuni sistem nije mogao da prepozna i izdrži. Iako u malom broju, pleme je uspelo da preživi - kao i njihovi mučni obredi inicijacije koji se odvijaju u četiri odvojene faze.

Pre nego što postane muško, dečak plemena Matis treba da dokaže da je dostojan lova sa drugim odraslim muškarcima.

Prvi deo se sastoji od privremenog oslepljivanja. Dečaku bi se stavio opasan otrov u oči. Stariji veruju da kada se vid vrati (ako se uopšte vrati) on bude poboljšan što će dečaka učiniti boljim lovcem. Nakon toga, dečak trpi niz brutalnih bičevanja i premlaćivanja od strane drugih muškaraca.

Sledeći korak je još ekstremniji. Mladiću se direktno u krvotok ubrizgava otrov izuzetno otrovne žabe (Phillomedusa Bicolor) koja živi u džunglama Brazila. Ako dečak dokaže svoju hrabrost i ne povrati odmah, otrov mu se daje ponovo. Slede vrtoglavica, povraćanje i nekontrolisano pražnjenje creva. Veruje se da će žablji otrov povećati snagu i izdržljivost.

Konačno, u četvrtoj fazi, telo mladića se trlja listovima otrovne biljke. Ovo uzrokuje jak, bolan osip koji traje satima, a veruje se da pomaže čoveku da stekne strpljenje.

Tek nakon završetka ovih zahtevnih inicijacijskih obreda, muškarci se smatraju dostojnim da prate druge u lovu. Začkoljica je u tome što se ovi obredi ponavljaju mnogo puta, pre svakog važnog odlaska u lov.

Možda će vas zanimati i:

4. Ceremonija Mandan Indijanaca

Pleme Mandan iz regiona Velikih ravnica u Americi jedno je od najpoznatijih i najbolje dokumentovanih plemena na severnoameričkom kontinentu. Živeli su na području današnje Severne Dakote. Bili su jedno od velikih trgovačkih plemena uspešno u proizvodnji kukuruza i lovu na bizone.

Takođe su imali složene običaje i verovanja, što su dokumentovali evropski istraživači kasnih 1700-ih i ranih 1800-ih. Obred Okipa ili Pohk-hong jedan je od najsurovijih. Bila je to verska ceremonija, od najvećeg značaja za pleme, i i obred inicijacije, koji je mladim ratnicima pružao šansu da postanu poštovani članovi.

Samo najhrabriji ratnici mogli su da prođu kroz ovaj nasilni obred prelaska.

Pre iskušenja, izabrani ratnici četiri dana ne bi jeli, pili ili spavali. Potom bi ih odveli do velike kolibe gde je počinjalo iskušenje. Od njih se zahtevalo da sede nasmejani, dok im starešine u mišiće ramena i grudi, zabadaju štapiće. Zatim bi za štapiće vezali kanape, a ratnici bi visili u vazduhu dok se ne onesveste.

 Mandan Okipa (Mandan O‑kee-pa)
Mandan Okipa (Mandan O‑kee-pa)
Izvor: akg-images / AKG / Profimedia

Nakon buđenja dobili bi potvrdu od velikog duha. U znak zahvalnosti, ratnici bi nudili mali prst leve ruke, koji bi im bio odsečen sekirom.

Muškarci koji bi obavili ovaj obred dva puta tokom života stekli bi večnu slavu u svom plemenu.

Izvor: Ancient Origins

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka