Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od najsrećnijih jevrejskih praznika: Od kada i na koji način se slavi Hanuka

Kada su Jevereji počeli da proslavljaju Hanuku, zbog čega se pale sveće i šta je Hanukija, saznajte u tekstu koji sledi.

 hanuka-0636055370.jpg Izvor: Profimedia

Hanuka je jedan od najsrećnijih jevrejskih praznika. Prema Prvoj knjizi Makabejaca (1:44), na dan 25 Kisleva 167. godine pre naše ere, sirijski vladar Antioh je u nameri da učvrsti helenističku kulturu želeo da uništi judaizam time što je poštovanje jevrejskih običaja proglasio najstrožije zabranjenim.

Tako je vrhunac pokušaja da se u okupiranoj jevrejskoj državi unište jevrejske religiozne i tradicionalne specifičnosti, rezultirao je u ponižavajućoj carskoj zapovesti kojom su Jevrejima zabranjeni osnovni verski obredi (obrezivanje, obredna čistota, kašrut, čitanje Tore, slavljenje praznika i sl). Ali najveće poniženje za Jevreje, bilo je postavljanje kipa Zevsa na žrtvenik u jerusalimskom Hramu, pišemakabijada.com.

Možda će vas zanimati i:

Jevrejin Matatja iz porodice Hašmonejaca, otišao je u Modiin sa svojih pet sinova, i porušivši lokalni mnogobožački kip koji su postavili grčki osvajači, započeo oslobodilački rat malog naroda protiv najmoćnije imperije tadašnjeg sveta. Nakon Matatjine smrti, borbom je rukovodio njegov sin Jeuda Makabi koji je posle tri godine ratovanja uspeo da istera Antiohove trupe iz velikog dela zemlje i da uđe u Jerusalim, gde je 25. kisleva, na godišnjicu donošenja zabrane, očistio Hram, srušio tuđe idole i osvetio žrtvenik. Pobedu nad neprijateljem i osvećenje Hrama narod je slavio osam dana "prinošenjem žrtava i pevanjem hvalospeva", kako piše u knjizi Makabejaca.

Prema tradiciji, u Hramu su Makabejci zatekli samo jednu činiju neokaljanog ulja, koje je bilo dovoljno samo za jedan dan, a za pripremu ritualno čistog ulja bilo je potrebno osam dana. Međutim čudo se dogodilo i ulje je nastavilo da gori svih osam dana.

PROPISI ZA HANUKU

  1. Praznik Hanuka počinje 25. Kisleva. Za vreme praznika je rad dozvoljen, ali je zabranjen post i oplakivanje mrtvih.
  2. U toku osam dana praznika svako veče se pali jedna sveća u Hanukiji (ili uljarici), po određenom redosledu: prvo se pali šamaš, kojim se zatim pale sve ostale. Prvo veče se pali jedna sveća a svake sledeće se dodaje po jedna, sve dok poslednjeg dana ne bude upaljeno svih osam.
  3. Paljenje svetiljke za Hanuku je obavezno. Čak i siromašan čovek koji zavisi od milostinje dužan je da pozajmi ili da proda svoje odelo kako bi kupio ulje za sveće.
  4. Svetlost od sveća hanukije ne sme da se koristi za osvetljavanje prostora.
  5. Hanukija se po pravilu postavlja na samom ulazu u stan ili kuću, do samih vrata koja gledaju na ulicu, a ukoliko postoji dvorište ispred kuće onda se sveće pale na ulazu u dvorište. Namera ovog običaja jeste da naglasi i skrene pažnju na činjenicu da svetlo koje se pali ima poseban značaj, kako bi se obeležilo i pronelo čudo koje se desilo na Hanuku. (Samo je u slučajevima opasnosti, kada je Jevrejima zabranjeno da obeležavaju svoje praznike, dozvoljeno da se svećnjak postavi unutar sobe)
  6. Svetiljka za Hanuku postavlja se sa leve strane vrata, nasuprot mezuzi koja je na desnoj. Ukoliko na ulazu u kuću nije postavljena mezuza onda se Hanukija stavlja na desnu stranu vrata.
  7. Svetiljka za Hanuku se mora postaviti na visini ne manjoj od 26 mm. Razlog za ovo jeste što na nižoj visini Hanukija ne bi mogla privući pažnju, a za svak i položaj Hanukije ispod te visine smatra se da je Hanukija na podu što je, kada se radi o stvarima koje se koriste u obredne svrhe, nije dozvoljeno jer predstavlja znak nepoštovanja.
  8. Hanukija se ne pali pre zalaska sunca. Najbolje vreme je kada padne mrak, tj. kada zvezde postanu vidljive. Obično se kaže da je to "na samom kraju zalaska sunca", a misli se na trenutak kada sunčevog svetla više nema na nebu. Po nekima je to 40, a prema mišljenju drugih je 72 minuta nakon zalaska sunca. Ako zbog obaveza sveće ne mogu da se upale u to vreme, to se može u činiti i predveče, oko sat i četvrt pre zalaska sunca ali se onda mora obezbediti dovoljno ulja da bi svetlo gorelo sve dok ima prolaznika na ulicama.
  9. Ženama je dozvoljeno da upale svetiljku za Hanuku. Ali ukoliko je domaćin kuće prisutan trebalo bi da supruga, u znak poštovanja, njemu prepusti paljenje Hanukije. Ako je domaćin odsutan i nalazi se negde gde ne može da upali svetiljku , žena ima obavezu da to uradi. Bilo da muž ili žena u pale Hanukiju, obaveza paljenja prestaje za onog drugog, jer se bračni par raču na kao jedna osoba.
  10. Bez obzira na vreme kada je upaljena, Hanukija po pravilu mora da gori minimum pola sata. Za taj vremenski period treba da obezbedi dovoljno sveća ili ulja. Ako svetiljka gori manje od pola sata, smatra se da nije ispunjen cilj "objavljivanja čuda", čak ni za članove domaćinstva u kojem je svetiljka upaljena. Nakon pola sata, iako je običaj da se plamen ostavi dok sveće ne izgore ili se ulje ne potroši dozvoljeno je ugasiti svetiljku ako za to postoji valjani razlog. U toku prvih pola sata zabranjeno je držati ili pomerati svetiljku ili je koristiti u bilo koje druge svrhe. Nakon pola sata ova zabrana prestaje.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka