Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicionalni svadbeni kostimi: Kakvu ulogu su imala NEVESTINJSKA OGLAVLJA u obredima prelaza (FOTO)

Autor Milana Petrović

Neizostavan deo tradicionalnog svadbenog obrednog kostima činilo je oglavlje.

 nevestinjka-oglavlja-aps.jpg Izvor: Uroš Arsić

Kult predaka i kult plodnosti verovatno su dva najpoštovanija kulta na prostoru Balkana. Svadba je veliki i važan korak na putu ka nastavljanju loze, zato su svadbeni običaji duboko ukorenjeni u narodnu tradiciju. Na izazove koji ih čekaju u životnoj fazi u koju prelaze, momak i devojka su morali da se pripreme, da umire i oteraju zlo i obezbede sebi blagostanje i zdravo potomstvo.

Možda će vas zanimati i:

Obrede prelaza u svojoj istoimenoj knjizi definisao je čuveni antropolog Arnold van Genep. Obred prelaza je skup ritualnih radnji koje prate svaku promenu mesta, stanja, socijalnog položaja i doba.

Tokom života, od rođenja do smrti, svaki čovek prolazi kroz cikluse, a prelaz iz faze u fazu obeležen je određenim obredom – nizom radnji koje mu pomažu da uđe u svoju novu ulogu.

Jedan od obreda prelaza je i stupanje u bračnu zajednicu. Kada se uda, devojka ne postaje odmah žena, u prelaznom periodu ona je – nevesta.

Na prostoru zapadnog Balkana jedan deo obreda podrazumevao je i posebnu odeću, koja je imala nekoliko uloga, a najdominantnije zaštitnu i statusnu. Neizostavan deo tradicionalnog obrednog kostima činilo je oglavlje.

Neveste bi oglavlja nosile čitavu godinu, a najčešće do porođaja. U nekim krajevima nevestinjska oglavlja bila su obavezna prilikom svakog javnog pojavljivanja. Njihova uloga bila je da štite od urokljivih očiju, da pokažu imućnost nevestine nove porodice, a sva su štitila od zlih sila. Na njih bi se našivali predmeti, novac i ogledala; ili cveće poput bosiljka, smilja ili majčine dušice. Naročito se vodilo računa da na kapi bude paunovih pera jer okca od paunovog pera odvraćaju od zla pogleda.

Sličnu zaštitnu funkciju imao je i veo koji je štitio nevestu od znatiželjnih pogleda.

Za oglavlja iz Šumadije i Banata se zahvaljujemo KUD-u Stanko Paunović NIS-RNP Pančevo.

Za oglavlja iz drugih regiona zahvaljujemo se KUD-u Sedmica, i Marku Jevtiću na pomoći tokom realizacije foto-eseja.

Foto-esej NEVESTINJSKA OGLAVLJA objavljen je u štampanom izdanju časopisa National Geographic u novembru 2021. godine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka