Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O verskom zakonu muslimana: Šta je šerijat? 

Šta podrazuvema šerijat, koji su njegovi izvori i ciljevi?

 sta-je-serijat_56470057 Izvor: Shutterstock

Šta znači reč šerijat?

Reč šerijat potiče od arapske reči šaria' i znači "put" ili "pravi put." Reč šerijat se koristila da se opiše put koji vodi ka Alahu - put koji je Alah odredio onima koji ga priznaju i koji treba da se sledi kako bi pojedinac bio uspešan i na ovom, i na onom svetu.

Šerijat označava versko pravo i predstavlja skup pravila, odredbi, učenja i vrednosti koje upravljaju život jednog muslimana. 

Šerijat obuhvata ibadet - moral, individualni stav i ponašanje, i muamlet, odnosno političke, ekonomske, prekršajne i civilne oblasti.

Možda će vas zanimati i:

Ibadet i muamelat

Svi šerijatski propisi mogu da se podele u dve velike grupe. Prva se odnosi na odredbe o bogoslužju i obredne obveze koji definišu odnose između pojedinca/zajednice i Boga i nazivaju se ibadet (molitva, post, zekat i hadž), a druga grupa tretira propise pravne i političke prirode, odnosno ukupne međuljudske odnose, i naziva se muamelat (bračno, nasledno, krivično, građansko, javno i međunarodno pravo).

Svi propisi imaju lični i javni nivo, odnosno verski i svetovni.

Svi muslimani slažu se da je prva grupa propisa trajno nepromenjiva, ali se razilaze kada su u pitanju međuljudski odnosi.

Pojedine struje u muslimanskom svetu zalažu se za ponovno iščitavanje temeljnih izvora islama i drugačije tumačenje druge grupe islamskih propisa u skladu sa društvenim i istorijskim okolnostima. Ove struje veruju da se muamlat može menjati tokom vremena shodno zahtevima društva i okolnostima u kojima se ono nalazai, ali pod uslovom da rezultati promene ne budu u sukobu s duhom islamskog zakona. 

Jedinstvena muslimanska zajednica (Uma) dosta rano se iz političkih razloga podelila na dva verska pravca, pa otuda i različito poimanje šerijatskog prava:

- sunite i

- šiite

Šta su izvori šerijata?

Glavni izvori šerijatskog prava su: Kuran, Suna, Idžma ul ummet i Kijas.

Kuran ili Koran je sveta knjiga islama, koja sadrži "Alahove reči upućene Muhamedu". Nakon Kurana dolazi Sunet koji je zapisan u knjigama Hadisa (izreka ili tradicije). To su verski zakoni koje je Muhamed propovedao tokom svog života.

Pored Kurana i Suneta, postoje i sporedni izvori šerijata kao što su adet, urf i Er rei.

Šta su ciljevi šerijata?

Prvi i glavni cilj šerijata je zaštita vere, jer je vera suština i duh života. 

Cilj šerijata je i da štiti život i prema verskom zakonu nije dozvoljeno nikome da ubija druge ljude ili im nanosi bilo kakvu štetu. Krv drugih je sveta, i jedan od najtežih grehova je ubistvo nevinog čoveka.

Šerijat se takođe bavi zaštitom razuma. Musliman treba da bude razborit sve vreme i da ne konzumira bilo kakve toksične materije, alkohol ili drogu.

Vlasništvo je takođe visoko zaštićeno šerijatom. 

Šerijat je takođe vrlo posvećen održavanju porekla. Zaštićeno je potomstvo, zbog čega su veze pre i van braka kažnjive.

Kakav je odnos između šerijata i etike?

U sekularnim sistemima zakon i etika nisu neophodno povezani. Međutim, etika i šerijat su u direktnoj vezi; zakon šerijata pokušava da sprovede i podstakne etičke standarde unutar društva.

("Šerijatsko pravo u savremenim društvima", prof Enes Karić; Goranski sajt)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka