Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vekovima "kroje" ljudske sudbine: Ovo su najpoznatija čudovišta iz svih krajeva sveta

Naši preci su svaku neobjašnjivu pojavu pripisivali mitološkim bićima i čudovištima, a ova praksa se zadržala i danas, ali u malo drugačijem obliku. Pogledajte čudovišta iz svih krajeva sveta koja su kroz istoriju izazivala strah ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Verovatno mislite da ne verujete u čudovišta i zasigurno ih se ne plašite. Međutim, mitska čudovišta su veoma važna za naše viđenje sveta. Kroz vekove, kad god bi se ljudi susreli sa naučnim ili prirodnim fenomenom koji nisu razumeli, izmislili bi čudovište koje ga objašnjava.

Povezane vesti

Povezane vesti

Uzimo za primer fosil. Pre oko dve hiljade godina, u pustinji Gobi skitski rudari su kopali zlato. Naišli su na skelet čiji su kljun, kandže i široke lopatične kosti provirivali iz peska. Nisu mogli ni da zamisle stvorenje kome su pripadali ovi ostaci, pa su izmislili jedno baš takvo – grifina. Ovaj pola orao-pola lav bio je žestoki čuvar skrivenog zlata.

Na drugom kraju sveta, čudovišta su bila objašnjenja i uzrok zemljotresa. Severnoamaerička indijanska plemena pričala su o velikim borbama koje su kidale i tresle zemlju, a za njih je bio odgovoran Ajahos (A’yahos), čudovište koje se transformiše u džinovsku zmiju. Mesta koja se pominju u pričama voma precizno prate Sijetl rased, koji je izuzetno trusno područje u Severnoj Americi. Zahvaljujući pričama, naučnici su uspeli da datiraju geološke događaje i drevne zemljotrese na ovoj teritoriji.

U Japanu se zemljotresi pripisuju džinovskom somu po imenu Namazu, koji svakim svojim pokretom zatrese zemlju. Zapravo, i dalje postoji verovanje da običan som može da predvidi zemljotres. Iako je ono deo folklora i tradicije, naučna istraživanja su delimično poduprla ovo verovanje. Danas som krasi logo japanskog sistema za rano upozoravanje na zemljotrese.

Iako nas većina mitoloških stvorenja starih svetova više ne plaše, i dalje izmišljamo čudovišta kao odgovor na neke savremene probleme. Tokom 2019. godine, na internetu se pojavio hibrid žene i kokoške, Momo, koji je širio strah svojom navodnom sposobnošću da decu navede na samoubistvo kroz onlajn izazov. Takođe, mnoga deca su odgovorila na "Tide Pot" izazov koji je podrazumevao jedenje otrovnog deterdženta za veš. Čudovišta koja su nekada vrebala ispod mostova, danas se prikradaju na društvenim mrežama.

Dokle god budemo ispitivali granice poznatog sveta, proganjaće nas čudovišta koja sami stvaramo.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Pogledajte i:

Кako se pravilno kaže: Uskrs, Vaskrs ili Voskres? Od kada se i zbog čega farbaju jaja i na koji način se u nekim našim krajevima proslavlja najradosniji hrišćanski praznik, objašnjava etnolog i antropolog Damir Šipovac.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka