Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče o čudovištima, magiji i ljubavi: Čuveni keltski mitovi i legende

Motivi nekih od ovih keltskih mitova našli su se i u umetničkim ostvarenjima popularne kulture.

 keltski-mitovi_1.jpeg Izvor: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Priče o čudovištima, ratovima, različitim božanstvima, magiji i ljubavnim aferama odražavaju razmišljanje i tradiciju predrimskih Kelta u Irskoj, Britaniji i Evropi. Širile su se zahvaljujući putujućim pesnicima i pripovedačima. Njima se u svojoj knizi Vodič za drevne legende i bogove pozabavila i Miranda Oldhaus-Grin, stručnjak za arheologiju i šamanizam i otkrila kako se tradicionalni keltski simboli mogu naći u savremenoj popularnoj kulturi, aludirajući na Zvezdane ratove i Harija Potera.

Možda će vas zanimati i:

Na prostoru Irske i Velsa, kamen temeljac srednjovekovne pismenosti i kulture postavili su hrišćanski manastiri. Tako su zahvaljujući brojnim monasima, paganski mitovi i legende koji sežu do prehrišćanskih vremena, ostali sačuvani od zaborava (opšte poznato i prihvaćeno mišljenje je da su prvi put zapisani između 8. i 12. veka nove ere), piše Impuls. Kao što je to slučaj i sa većinom priča iz drugih mitologija, i ove su pokušale da objasne prirodne fenomene i tražile su odgovore na važna pitanja o našem postanku, svrsi, šta se dešava sa nama kada umremo i tome slično. Od onih koje su fascinirale Mirandu, to su ona o Kuhulinu, Blodeued, magičnom kotlu, Angusu i Ker, kao i Rianon:

1. Kuhulin

Kuhulin (Kulanov pas) je irski junak, sin boga Luga i Dihtin, koji se prvobitno zvao Setanta. Kao dečak je golim rukama ubio Kulanovog besnog psa-čuvara, pa je tako i dobio ime po kojem ga danas znamo. On je bio nepobedivi ratnik, koji je poput mnogih, vešto komunicirao sa duhovima, ali mu je zbog njegove brzopletosti život bio kratak. Sa smrću se susreo na bojnom bolju, a čak je morao sam da se veže za kolac i umro je u uspravnom položaju, okrenut prema svojim neprijateljima.

  Izvor: Wikimedia Commons

2. Blodeued

Blodeued (velški Blodeuwedd, Blodeuedd pa postoje razni prihvatljivi načini pisanja njenog imena) je bila žena božanstva po imenu Leu Lau Gives. Njega je majka proklela od rođenja i tako mu uskratila pravo na ime, oružje ili ženu sem ukoliko mu ih ona ne izabere. Prihvatio ga je ujak Gvidion i naučio ga raznim trikovima, a takođe je razglasio svima da ga je majka nazvala Leu Lau Gives – Vešta ruka. Blodeued (Cvetolika) je napravljena pomoću trava, cvetova i drugih biljaka i bila je lepa, ali i neverna. Zaljubila se u jednog plemića sa kojim je skovala plan o ubistvu svog muža, ali on se preobrazio u orla i izmakao zloj sudbini. Ujak mu je vratio pređašnji izgled, a Cvetoliku pretvorio u sovu, da je izbegavaju sve druge ptice, za vek vekova.

3. Magični kotao

Kralj Artur je jedan od najpoznatijih likova keltske mitologije. O njemu su ispričane mnoge priče, a u jednoj od njih, u kojoj se pripoveda putovanje u podzemlje, spominje se magični kotao, opisan kao napravljen od bronze i ukrašen dragim kamenjem. Pretpostavlja se da je upravo legenda o tom kotlu uticala na formiranje ideje o Svetom gralu.

4. Angus i Ker

Angus je u irskoj mitologiji smatran bogom ljubavi. Bio je sin iz vanbračne veze Dagde i Boan i zaljubio se u devojku koju je viđao u svojim snovima. Njegovi roditelji su pretražili Irsku uzduž i popreko u potrazi za njom, a na kraju ju je pronašao njegov brat Bodub Derg. Više od sto devojaka bilo je zarobljeno čarolijom na jezeru Zmajeva usta, a među njima je bila i Ker, devojka iz Angusovih snova. One su se svake godine naizmenično pretvarale u labudove, a Angusu je rečeno da će moći da je uzme za ženu ukoliko je prepozna kao labuda. Kada je došla i on se pretvorio u labuda, pa su zajedno odleteli do njegove palate, gde su živeli srećno do kraja života.

5. Rianon

Rianon je boginja vlasti i moći, koja je bila udata za Puila. Smatralo se da su prokleti, jer nisu imali nijedno dete. Nakon tri godine braka dobili su sina, ali je beba ukradena. Strahujući od pogubljenja jer nisu dobro obavljale svoj posao, sluškinje koje su se našle tu, ubile su štene i njegovom krvlju namazale lice usnule Rianon. Ujutru su je optužile za čedomorstvo i kanibalizam. Puil nije dao da se njegova supruga pogubi, ali ju je kaznio na čudan način: morala je da čuči pored kapije i da svakog posetioca nosi na leđima, poput tereta. Međutim, kraj priče je srećan: dečak je pronađen i vraćen svojim roditeljima, a Rianon ga je nazvala Prideri (Briga).

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka