Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Donga - bolni ritual koji opstaje: Fotografije tradicionalne borbe štapovima plemena Suri (FOTO)

Iako je etiopska vlada ovaj običaj zabranila, tradicionalna borba štapovima se i dalje odigrava u plemenu Suri.

  Izvor: Foto: Profimedia

Brojna plemena dolinu reke Omo nazivaju svojim domom. Svako od njih neguje svoje specifičnosti i običaje, od kojih su mnogi veoma bolni i surovi.

Pleme Suri jedno je od plemena koje, uprkos zabranama etiopske vlade, čuva neke svoje surove rituale. Jedan od njih je donga - borba štapovima - čiji krajnji ishod nekada bude i smrt.

Možda će vas zanimati i:

Španski fotograf Havijer Gil Tabios koji je proveo sedam dana sa pripadnicima ovog plemena, uspeo je da snimi zapanjujuće trenutke ove bitke. 

Pogledajte fotografije u galeriji:

Borba štapovima zapravo je borba za nevestu. Donga je tradicionalan način na koji muškarci pokušavaju da impresioniraju žene svog plemena. Bore se sa malo, ili bez odeće, što udarce čini bolnijim. Osim da snagu prikažu pred budućom suprugom, mladim muškarcima je ovo idealna prilika da iskuse bitku i da vide krv, što ih priprema za potencijalne borbe i okršaje sa drugim plemenima.

U borbama učestvuje između 20 i 30 muškaraca, kao i sudija čije je zaduženje da borbu prekine kada postane prevše nasilna, kako ne bi došlo do smrtnog ishoda.

Etiopska vlada je borbe štapovima zabranila još 1994. godine, međutim, tradicija se održala, a Havijer nas kroz svoje fotografije "uvodi u ring".

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka