Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fascinantna priča ukrašena godinama prepričavanja: Kralj Umberto i njegov davno izgubljeni "dvojnik"

Krajem jula 1900. godine Umberto je uživao u obroku u restoranu u Monci u pratnji pouzdanog saradnika. Nije bilo ničeg neobičnog, sve dok vlasnik restorana nije prišao da pozdravi uglednog gosta.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Nije lako biti član kraljevske porodice. Možda se čini da kraljevi, kraljice i njihovi bližnji žive očaravajućim životima, ali delikatno balansiranje između domaćih dužnosti, međunarodnih odnosa i drugih obaveza često se završi neslavno. Za jednog kralja, međutim, jednostavan obrok u restoranu možda se pokazao kao najvažniji - i najneophodniji - događaj u njegovom životu.

Italijanski kralj Umberto I stupio je na presto u januaru 1878. godine. Formirao je saveze sa Austro-Ugarskom i Nemačkim carstvom dok se zalagao za ekspanzionističku politiku i učvrstio se u Africi. Nazvana il Buono (it. dobro), vladavina Umberta I bila je burno vreme za zemlju. Danas, međutim, ostao je upamćen po neverovatnom slučajnom susretu za koji se priča da se dogodio baš dan pre njegove smrti.

Krajem jula 1900. godine Umberto je uživao u obroku u restoranu u Monci u pratnji pouzdanog saradnika. Nije bilo ničeg neobičnog, sve dok vlasnik restorana nije prišao da pozdravi uglednog gosta. Vlasnik restorana i kralj izgledali su identično! I, kao da fizička sličnost nije bila dovoljno iznenađujuća, vlasnik restorana se takođe zvao Umberto, takođe je rođen u Torinu kao i kralj Umberto, istog dana. Dok su razgovarali, neobične slučajnosti su se nastavile: oba Umberta su se venčali istog dana, ženama po imenu Margarita. I tu nije kraj; nekrunisani Umberto otvorio je restoran da na dan krunisanja Umberta I.

Ako veze između njihovih života izgledaju neobično, one nisu ništa u poređenju sa čudnim i tragičnim okolnostima koje su okruživale njihovu smrt. Kralja je duboko pogodio njegov susret sa "blizancem" i pozvao ga da prisustvuje atletskom takmičenju sledećeg dana. Nažalost, vlasnik restorana ubijen je jutro nakon što je upoznao kralja, upucan u neobjašnjivim okolnostima.

Povezane vesti

Tek što je kralj Umberto čuo tužnu vest i on je postao žrtva pucnjave; ubio ga je Gaetano Breši, italijansko-američki anarhista, koji je bio uznemiren - zajedno sa mnogim drugim Italijanima - brutalnim masakrom demonstranata, maja 1898. godine, kad je vojska upotrebila oružje protiv ljudi koji su demonstrirali protiv rastuće cene hleba. Umberto je pohvalio svog generala i dodelio mu medalju Velikog oficira Savojskog vojnog reda za vraćanje mira u Milano.

Dva identična čoveka, s različitim životima doživljavaju sličan kraj. Pitanje je, koja je veza između njih? Iako možda nikada nećemo znati sigurno, popularna je teorija da je reč o blizancima.

Uzimajući u obzir činjenicu da su obojica takođe imala i sinove po imenu Vitorio i da su obojica dva puta (1866. i 1870.) dobili pohvale za svoje herojstvo, još jedna slučajnost u ovoj priči nije iznenađenje. Verovatno se sve ovo može objasniti pričom o razdvojenim blizancima, kako bi se izbegli problemi u nasleđivanju prestola. Možda ćemo jednog dana saznati istinu.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka